Stigli nam zahlađenje i padavine, pratite kretanje nevremena

Srna
Stigli nam zahlađenje i padavine, pratite kretanje nevremena

BANjALUKA- Jak vjetar praćen kišom u poslijepodnevnim časovima zahvatio je dijelove BiH.

U Banjaluci je trenutna temperatura vazduha 25 stepeni Celzijusa, ali su naleti vjetra već i do 40 kilometra na čas.

Kretanje nevremena možete da pratite OVDJE.

-U Republici Srpskoj danas i sutra očekuju se jače padavine poslije dugog sušnog i toplog perioda - rekla je Srni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.Đorđevićeva je dodala i da će do kraja dana doći i do naglog zahlađenja.

Govoreći o predstojećem periodu, Đorđevićeva je navela da sezonske prognoze najavljuju vrlo toplo ljeto, podsjetivši da je maksimalna temperatura vazduha izmjerena u Republici Srpskoj iznosila 43 stepena Celzijusova.

Ona je rekla da su glavni razlog vrlo toplog vremena i sve češće pojave ekstremnih vremenskih događaja klimatske promjene koje su vrlo izražene i u regionu.

Đorđevićeva je ukazala i da su jake oluje uobičajena pojava u regionu u proljeće i ljeto, te da su uslovljene visokom temperaturom vazduha i velikom količinom vlage.

-S obzirom na to da je zima bila vrlo topla i da je Sredozemlje vrlo toplo i bogato vlagom, svi uslovi za jake oluje su ispunjeni tako da je očekivana pojava jakih nepogoda i tokom ove godine - rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da od jeseni jača i uticaj Klimatskog fenomena “El Ninjo” koji utiče na dodatni porast temperature vazduha, što je posebno izraženo od oktobra prošle godine.

Đorđevićeva je istakla i da su sve toplije zime postale ovdašnja realnost, a posljednji put je bilo hladna 2017. godine.

-Ova zima je bila posebno topla uz vrlo izražen manjak snježnih padavina. Sve toplije zime se očekuju i u budućnosti uz prolazno hladnije periode - rekla je Đorđevićeva.

Upozorenje

Uprava civilne zaštite Republike Srpske skreće pažnju građanima na nagli i veći pad temperature vazduha, pojavu naleta olujnog vjetra, kiše, susnježice i snijega, što može uticati na normalno odvijanje svakodnevice.

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u narednim danima Republiku Srpsku zahvatiće pogoršanje vremena sa olujnim naletima vjetra, kišom, susnježicom i snijegom.

-Pažljivo planirajte boravak na otvorenom, vozači ukalkulišite ovu prognozu i upozorenje u vaša putovanja, nadležne lokalne službe, u saradnji sa nama, da profesionalno isprate najavljene meteorološke uslove u Srpskoj - saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana