Srbac: Služen parastos poginulim borcima iz Starog Martinca

Srna
Foto: Srna

SRBAC - Parastos četvorici poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Srpca - Gojku Ždrnji, Zoranu Mariću, Dragi Marčeti i Rajku Zvizdalu služen je danas u organizaciji Boračke organizacije opštine Srbac i Mjesne boračke organizacije Stari Martinac.

Predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Plotan zahvalio je svima koji su došli da odaju počast borcima, koji su za slobodu dali svoje živote.

„Razočaran sam jer je veoma malo mladih koji njeguju kulturu sjećanja na naše poginule saborce. Čini mi se da mladi još nisu svjesni ozbiljnosti Odbrambeno-otadžbinskog rata i svega onog što smo žrtvovali devedesetih godina prošlog vijeka kako bismo imali slobodnu Republiku Srpsku“, istakao je Plotan i dodao da će se u Boračkoj organizaciji Srbac o tome više povesti računa u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, poražavajuća je činjenica da je u udžbenicima, iz kojih uče đaci o Odbrambeno-otadžbinskom ratu, napisana samo jedna stranica.

„Mi ćemo i ove godine održati istorijski čas za naše učenike povodom Dana Vojske Republike Srpske i godišnjice formiranja Prve srbačke lake brigade, kako bismo mladim generacijama približili svu težinu naše borbe i pogibije svih pripadnika Vojske Republike Srpske za našu slobodu“, poručio je Plotan.

Parastos je služio sveštenik Živko Ilić.

Cvijeće su na spomenik položile porodice poginulih boraca, delegacije Boračke organizacije opštine Srbac, mjesne boračke organizacije Stari Martinac, opštine Srbac i Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, delegacija Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, mjesnih boračkih organizacija Nožičko i Kukulje, Mjesne zajednice Stari Martinac, delegacija SUBNOR-a i ostale delegacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana