Solidarnost odbilo više od 1.000 radnika

Danijela Stokanić
Solidarnost odbilo više od 1.000 radnika

Banjaluka - Više od 1.000 radnika u Srpskoj oslobođeno je na njihov zahtjev plaćanja posebnog doprinosa za Fond solidarnosti za liječenje i dijagnostiku oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

U Fondu solidarnosti su istakli da radnici imaju mogućnost da upute zahtjev Upravnom odboru ovog Fonda za oslobađanje od plaćanja doprinosa za solidarnost, koji iznosi 0,25 odsto od neto plate radnika.

- Ovaj zahtjev treba da sadrži podatke poput imena i prezimena radnika, njegov potpis, jedinstveni matični broj, kao i naziv, JIB i adresu poslodavca - rekla je vršilac dužnosti direktora ovog fonda Jasminka Vučković.

Dodala je da Fond solidarnosti poslodavcima upućuje obavještenje o oslobađanju zaposlenog od uplaćivanja posebnog doprinosa za solidarnost, nakon čega su poslodavci dužni da postupe u skladu sa obavještenjem.

O ovoj proceduri se građani, podsjetila je Vučkovićeva, mogu informisati putem internet stranice Fonda zdravstvenog osiguranja RS, gdje su dostupna sva akta, stanje na računima, kao i druge informacije u vezi sa njegovim radom.

Osim zahtjeva radnika za oslobađanje od obaveze uplaćivanja doprinosa za solidarnost, na adresu Fonda su do sada stigla i dva za liječenje djece u inostranstvu.

Jedan od zahtjeva je za liječenje dječaka Aleksandra Gajića iz Zvornika u njemačkoj klinici, koji je pozitivno riješen, dok je drugi zahtjev, kaže Vučkovićeva, trenutno na razmatranju.

- U redovnom smo kontaktu sa Aleksandrovom porodicom, koja nas informiše o zdravstvenom stanju dječaka, a kontaktirali smo i sa klinikom u Njemačkoj u kojoj se liječi i zatražili da nas obavještavaju o protokolu liječenja, planovima daljeg liječenja i slično - istakla je Vučkovićeva.

Naveli su da će novac za liječenje Aleksandra biti uplaćivan sukcesivno, odnosno u skladu sa fazama liječenja i na osnovu ispostavljenih računa.

Na računima Fonda solidarnosti, koji je sa radom počeo prije mjesec, zaključno sa 30. januarom bilo je 1,69 miliona maraka.

Iz humanitarne organizacije "Budimo ljudi" poručili su roditeljima djece kojima je preporučeno liječenje u inostranstvu da se prije nego što pokrenu bilo kakve aktivnosti za prikupljanje donacija, obrate Fondu zdravstvenog osiguranja i Fondu solidarnosti.

Punjenje Fonda

Osim od radnika, Fond solidarnosti puniće se i iz budžeta RS, odakle će biti izdvajano 0,025 odsto od ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj finansijskoj godini umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, a isti procenat od prihoda izdvajaće i lokalne zajednice. Poseban doprinos za solidarnost ide na teret budžetskih korisnika, javnih preduzeća, ustanova, organa uprave, upravnih organizacija u iznosu od pet odsto cijene kupljenog službenog automobila, osim vozila MUP-a i zdravstvenih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana