Snaga i čelična volja oružje kadeta

Danijela Stokanić
Snaga i čelična volja oružje kadeta

Banjaluka - Bezbroj trbušnjaka, skokova udalj, višekilometarska pješačenja pod teškom opremom, marševi danju i noću i druge vježbe na nepristupačnom terenu samo su dio testa psihofizičke izdržljivosti, koji je položilo 224 kadeta sa željom da služe stanovnicima Srpske i Brčko distrikta.

Riječ o 19. do sada najvećoj klasi kadeta, koji su juče u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača potpisali ugovor za obuku u Policijskoj akademiji.

Ovih 224 budućih policajaca, među kojima se obučava njih 12 za potrebe Brčko distrikta, fizičkom spremnošću, jakom mentalnom snagom i voljom izdvojilo se među više stotina kandidata koji su se prijavili na konkurs, raspisan početkom godine. Prema njihovim riječima, za vrijeme priprema, a i provjera, bilo je mnogo teških sati, ali stisnuli su zube odlučni da uspiju. Jedan od njih je i Maristela Dragović iz Istočnog Sarajeva, koja kaže da je mnogo faktora uticalo na to da izabere ovaj poziv.

- Prije svega, lakša mogućnost zaposlenja i napredovanja. Dinamika policijskog posla je nešto što me oduvijek privlači. Možda je na sve to uticalo i to što sam odrasla uz policajca, koji svako jutro na posao ide uz veliku dozu ljubavi i profesionalnosti - kazala je Dragovićeva.

Policijska uniforma oduvijek je privlačila i Prijedorčanina Nemanju Kljajića. Siguran posao, te želja da pomogne bio je i njegov motiv za upis na akademiju.

Da svaki kadet koji završi obuku na Policijskoj akademiji automatski dobija posao u MUP-u Srpske potvrdio je i Lukač, koji im je poželio dobrodošlicu.

- Naš cilj je podmlađivanje kadrova u MUP-u RS, kao i omogućavanje prava na penziju onim policajcima koji su ispunili uslove za to - kazao je Lukač.

Prema riječima šefa Policije Brčko distrikta Gorana Pisića brčanska policija već dvije godine šalje kadete na osnovnu obuku u Upravu MUP-a RS za policijsko obrazovanje.

- Prošle godine smo imali osam kadeta koji su već integrisani u Policiju Brčko distrikta - kazao je Pisić.

Obuka

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje Mile Šikman rekao je da će obuka trajati 13 mjeseci i da će u tom periodu kadeti steći teorijsko, ali i praktično znanje.

- Nakon svake od faza obuke kadeti polažu završni ispit, a svaki je i eliminacioni - rekao je Šikman.

On je istakao da je obuka složena i kompleksna, ali kao takva i najbolja garancija da MUP RS ima policajce koji mogu odgovoriti zadacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana