Smanjen broj povrijeđenih i smrtno stradalih na prugama

Srna
Smanjen broj povrijeđenih i smrtno stradalih na prugama

DOBOJ - U Doboju je danas počela ovogodišnja kampanja "Oprezni paze na pružne prelaze", koju će radi smanjenja broja saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima do septembra sprovoditi subjekti bezbjednosti u Republici Srpskoj.

Pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Vesna Vožni istakla je da je zaključak sa današnjeg sastanka u Doboju da je u protekle dvije godine smanjen broj povređenih i smrtno stradalih na prugama Republike Srpske, zahvaljujući i ovoj kampanji.

"Zaključak je i da trebamo posebnu pažnju obratiti na lokalne zajednice, da ih trebamo upoznati i sa njihovim obavezama i da pomognemo u provođenju osiguranja putnih prelaza, smanjenja broja putnih prelaza", rekla je Vožnijeva i dodala da se broj putnih prelaza u proteklom periodu nije značajno smanjio zbog velikih troškova i otpora mještana.

Ona pojašnjava da Željeznice Republike Srpske svake godine upute dopis lokalnim zajednicama da odrede koji su to putni prelazi i da se najčešće mještani mjesnih zajednica suprotstave njihovom ukidanju, zbog čega je, kako navodi, došlo do izmjene Zakona o željeznicama i za pet godina produžen rok ukidanja putnih prelaza.

Ona je navela da su u sprovođenje ove godine uključene i auto-škole koje će pojačati obuke učenika o pružnim prelazima tokom polaganja vozačkih ispita.

Nosilac kampanje "Oprezni paze na pružne prelaze" je Agencija za bezbjednost saobraćaja, čiji je direktor Mladen Petrović naveo podatak da su u 2021. godini smrtno stradalo četiri lica, jedno teško povređeno i četiri lakše povređena, dok je prošle godine smrtno stradalo jedno lice, a četiri lakše povrijeđena.

"Ove godine ćemo povećati analizu putnih prelaza, radićemo indikatore koje ranije nismo radili, zajedno u saradnji sa Auto-moto savezom, da dobijemo bolju sliku koliko je putnih prelaza i koliko ljudi paze na putnim prelazima", najavio je Petrović, i ukazao da je veća pažnja uočena na bolje osiguranim putnim prelazima sa svjetlosnom signalizacijom i polubranicima/branicima.

Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Slađan Jović kaže da u Republici Srpskoj ima 246 putnih prelaza, navodeći da je posljednji vanredni događaj sa smrtnim ishodom evidentiran prije sedam dana u Prijedoru.

Jović je naveo da su tokom prošle godine ukinuta dva puta prelaza u Prijedoru.

Preventivna aktivnost pod nazivom "Oprezni paze na pružne prelaze" realizuje se svake godine od marta do septembra, kada se očekuje povećan oprez svih učesnika u saobraćaju prilikom kretanja preko pružnih prelaza i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana