Смањен број повријеђених и смртно страдалих на пругама

Срна
Смањен број повријеђених и смртно страдалих на пругама

ДОБОЈ - У Добоју је данас почела овогодишња кампања "Опрезни пазе на пружне прелазе", коју ће ради смањења броја саобраћајних незгода на пружним прелазима до септембра спроводити субјекти безбједности у Републици Српској.

Помоћник министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај Весна Вожни истакла је да је закључак са данашњег састанка у Добоју да је у протекле двије године смањен број повређених и смртно страдалих на пругама Републике Српске, захваљујући и овој кампањи.

"Закључак је и да требамо посебну пажњу обратити на локалне заједнице, да их требамо упознати и са њиховим обавезама и да помогнемо у провођењу осигурања путних прелаза, смањења броја путних прелаза", рекла је Вожнијева и додала да се број путних прелаза у протеклом периоду није значајно смањио због великих трошкова и отпора мјештана.

Она појашњава да Жељезнице Републике Српске сваке године упуте допис локалним заједницама да одреде који су то путни прелази и да се најчешће мјештани мјесних заједница супротставе њиховом укидању, због чега је, како наводи, дошло до измјене Закона о жељезницама и за пет година продужен рок укидања путних прелаза.

Она је навела да су у спровођење ове године укључене и ауто-школе које ће појачати обуке ученика о пружним прелазима током полагања возачких испита.

Носилац кампање "Опрезни пазе на пружне прелазе" је Агенција за безбједност саобраћаја, чији је директор Младен Петровић навео податак да су у 2021. години смртно страдало четири лица, једно тешко повређено и четири лакше повређена, док је прошле године смртно страдало једно лице, а четири лакше повријеђена.

"Ове године ћемо повећати анализу путних прелаза, радићемо индикаторе које раније нисмо радили, заједно у сарадњи са Ауто-мото савезом, да добијемо бољу слику колико је путних прелаза и колико људи пазе на путним прелазима", најавио је Петровић, и указао да је већа пажња уочена на боље осигураним путним прелазима са свјетлосном сигнализацијом и полубраницима/браницима.

Генерални директор Жељезница Републике Српске Слађан Јовић каже да у Републици Српској има 246 путних прелаза, наводећи да је посљедњи ванредни догађај са смртним исходом евидентиран прије седам дана у Приједору.

Јовић је навео да су током прошле године укинута два пута прелаза у Приједору.

Превентивна активност под називом "Опрезни пазе на пружне прелазе" реализује се сваке године од марта до септембра, када се очекује повећан опрез свих учесника у саобраћају приликом кретања преко пружних прелаза и смањење броја саобраћајних незгода на пружним прелазима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана