Skoko: Prebilovci - vječna opomena Srbima

Srna
Skoko: Prebilovci - vječna opomena Srbima

BANjALUKA - Potpredjednik Socijalističke partije Srpske /SPS/ Maksim Skoko rekao je da su Prebilovci, gdje su 6. avgusta 1941. godine ustaše zvjerski ubile 850 mještana, uglavnom žena i djece, vječna opomena srpskom narodu i da se ne smije dozvoliti da nevine žrtve budu zaboravljene.

"Prebilovci su rana koja ne zarasta, koja opominje da čuvamo slobodu i predstavlja simbol stradanja srpskog naroda u Hercegovini. Svijet treba da zna da su poslije 6. avgusta 1941. i fašistički generali u svojim izvještajima naglašavali da je zločin naivna i neumjesna riječ za zvjerstva koja su počinjena u Prebilovcima", rekao je Skoko povodom obilježavanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

On je naveo činjenicu da su kosti nevinih žrtava smetale nasljednicima ustaških ideja, pa je 1992. godine minirana i spomen kosturnica, ali je naglasio da nisu uspjeli da miniraju, ubiju i zatru sjećanje na žrtve, saopšteno je iz SPS-a.

"Smatram da je zadatak naših i budućih generacija da sačuvamo sjećanje i da podignemo na jedan viši nivo obilježavanje 6. avgusta, kao i da upoznamo svijet o onome što se desilo i u Hercegovini, ali i u svim drugim krajevima u kojima je naš narod stradao tokom perioda postojanja Nezavisne Države Hrvatske", poručio je Skoko, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima služena je Sveta arhijerejska liturgija povodom obilježavanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

Liturgiju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije, uz sasluženje vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i umirovnjenog vladike Atanasija i sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana