Скоко: Пребиловци - вјечна опомена Србима

Срна
Скоко: Пребиловци - вјечна опомена Србима

БАЊАЛУКА - Потпредједник Социјалистичке партије Српске /СПС/ Максим Скоко рекао је да су Пребиловци, гдје су 6. августа 1941. године усташе звјерски убиле 850 мјештана, углавном жена и дјеце, вјечна опомена српском народу и да се не смије дозволити да невине жртве буду заборављене.

"Пребиловци су рана која не зараста, која опомиње да чувамо слободу и представља симбол страдања српског народа у Херцеговини. Свијет треба да зна да су послије 6. августа 1941. и фашистички генерали у својим извјештајима наглашавали да је злочин наивна и неумјесна ријеч за звјерства која су почињена у Пребиловцима", рекао је Скоко поводом обиљежавања Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких.

Он је навео чињеницу да су кости невиних жртава сметале насљедницима усташких идеја, па је 1992. године минирана и спомен костурница, али је нагласио да нису успјели да минирају, убију и затру сјећање на жртве, саопштено је из СПС-а.

"Сматрам да је задатак наших и будућих генерација да сачувамо сјећање и да подигнемо на један виши ниво обиљежавање 6. августа, као и да упознамо свијет о ономе што се десило и у Херцеговини, али и у свим другим крајевима у којима је наш народ страдао током периода постојања Независне Државе Хрватске", поручио је Скоко, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

У Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима служена је Света архијерејска литургија поводом обиљежавања Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких.

Литургију је служио Његово преосвештенство епископ диселдорфски и цијеле Њемачке Григорије, уз саслужење владике захумско-херцеговачког Димитрија и умировњеног владике Атанасија и свештенства Епархије захумско-херцеговачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана