Sjećanja na poplave koje su prije sedam godina pogodile Srpsku: Sa bebom u naručju krenula u bolje sutra

Jelena Stanić
Foto: Pavle Đuričić

DOBOJ - Neizmjernu sreću što sam drugi put postala majka prožimao je strah jer sam znala da se sa bebom u naručju neću moći vratiti u svoju kuću. Rodite zdravo dijete i srećni ste, ali strašno je kada doktoru koji vas otpušta iz bolnice kažete da nemate gdje da idete.

Ovim riječima Mira Lukić iz Usore prisjeća se nezapamćenih poplava koje su prije sedam godina zadesile Republiku Srpsku i kada je njena porodica postala bogatija za novog člana. Beba im je u teškim trenucima dala nadu u bolje sutra.

Kuću, u koju je trebalo da se iz bolnice vrati mala Lara, porodica je napustila svega dvadeset minuta prije nego što je nadošla voda.

- Sa mnom su u bolnici bile porodilje koje su spasioci morali helikopterom izvlačiti iz domova ili su ih dovezli čamcem jer drugačije nisu mogli - kaže Lukićeva za “Glas Srpske”.

Ističe da ju je suprug sa djecom nakon izlaska iz bolnice odvezao u rođakovu vikendicu, gdje su živjeli dok nisu renovirali kuću.

- Nakon mjesec smo se vratili na sprat svoje kuće, te smo narednih pola godine isušivali zidove i podove - objasnila je Lukićeva.

Kuća je obnovljena, istakla je, djeca su živa i zdrava i to je bitno. Suprug Goran i ona su, kako je rekla, zahvalni porodici, prijateljima i dobrim ljudima koji su im se našli u nevolji koju su dijelili sa hiljadama sugrađana.

Prema njenim riječima, od te kobne godine krenuli su korak po korak, otvorili svoju firmu, te se okrenuli ljepšoj strani života. Priznaje da strah i dalje postoji da se ne ponovi isto, ali da život ide dalje i da se imaju čemu radovati.

Lara, koja se rodila 21. maja 2014. godine, sljedećeg mjeseca završava prvi razred, a njena starija sestra Elena peti. Kako je kazala njihova majka Mira, bitno je da su zdravi.

Jedna od tri opštine u Srpskoj koje su najviše pogođene poplavama 2014. godine bio je Šamac, a prema riječima načelnika te opštine Đorđa Milićevića, to je bila teška godina za sve.

- Zbog ušća rijeke Bosne u Savu ovdje se voda visine metar i po zadržala 20 dana, što je kompletno uništilo gradsku infrastrukturu, ali se donacijama Vlade RS, Srbije i međunarodnih organizacija uspjelo obnoviti više od 95 odsto  - kazao je Milićević.

Međutim, istakao je da se privreda još nije oporavila, te da 20 miliona KM privatnih investicija koje su prethodne tri godine stigle u Šamac nije dovoljno.

- Neophodno je da se uradi i nasip od oko tri kilometra od Crkvine do Šamca kako bismo se zaštitili u budućnosti - rekao je Milićević i dodao da su Šamčani od te nesrećne godine uvijek u pripravnosti.

- Prije dvije godine, kada je zapadni dio Srpske imao probleme sa poplavama, Šamčani su večeri provodili na mostu mjereći visinu vode - kazao je Milićević i dodao da se svako izlivanje vode u susjednim mjestima prati sa oprezom. Kaže, sve nedaće koje su ih zadesile podigle su nivo opšte svijesti o prirodnim nepogodama.

Zbog katastrofalnih poplava koje su u maju 2014. godine zadesile BiH proglašeno je vanredno stanje u 16 gradova RS. Samo je u Doboju stradalo 11 osoba, a vodena stihija je uništila na desetine hiljada domova širom BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana