Сјећања на поплаве које су прије седам година погодиле Српску: Са бебом у наручју кренула у боље сутра

Јелена Станић
Foto: Павле Ђуричић

ДОБОЈ - Неизмјерну срећу што сам други пут постала мајка прожимао је страх јер сам знала да се са бебом у наручју нећу моћи вратити у своју кућу. Родите здраво дијете и срећни сте, али страшно је када доктору који вас отпушта из болнице кажете да немате гдје да идете.

Овим ријечима Мира Лукић из Усоре присјећа се незапамћених поплава које су прије седам година задесиле Републику Српску и када је њена породица постала богатија за новог члана. Беба им је у тешким тренуцима дала наду у боље сутра.

Кућу, у коју је требало да се из болнице врати мала Лара, породица је напустила свега двадесет минута прије него што је надошла вода.

- Са мном су у болници биле породиље које су спасиоци морали хеликоптером извлачити из домова или су их довезли чамцем јер другачије нису могли - каже Лукићева за “Глас Српске”.

Истиче да ју је супруг са дјецом након изласка из болнице одвезао у рођакову викендицу, гдје су живјели док нису реновирали кућу.

- Након мјесец смо се вратили на спрат своје куће, те смо наредних пола године исушивали зидове и подове - објаснила је Лукићева.

Кућа је обновљена, истакла је, дјеца су жива и здрава и то је битно. Супруг Горан и она су, како је рекла, захвални породици, пријатељима и добрим људима који су им се нашли у невољи коју су дијелили са хиљадама суграђана.

Према њеним ријечима, од те кобне године кренули су корак по корак, отворили своју фирму, те се окренули љепшој страни живота. Признаје да страх и даље постоји да се не понови исто, али да живот иде даље и да се имају чему радовати.

Лара, која се родила 21. маја 2014. године, сљедећег мјесеца завршава први разред, а њена старија сестра Елена пети. Како је казала њихова мајка Мира, битно је да су здрави.

Једна од три општине у Српској које су највише погођене поплавама 2014. године био је Шамац, а према ријечима начелника те општине Ђорђа Милићевића, то је била тешка година за све.

- Због ушћа ријеке Босне у Саву овдје се вода висине метар и по задржала 20 дана, што је комплетно уништило градску инфраструктуру, али се донацијама Владе РС, Србије и међународних организација успјело обновити више од 95 одсто  - казао је Милићевић.

Међутим, истакао је да се привреда још није опоравила, те да 20 милиона КМ приватних инвестиција које су претходне три године стигле у Шамац није довољно.

- Неопходно је да се уради и насип од око три километра од Црквине до Шамца како бисмо се заштитили у будућности - рекао је Милићевић и додао да су Шамчани од те несрећне године увијек у приправности.

- Прије двије године, када је западни дио Српске имао проблеме са поплавама, Шамчани су вечери проводили на мосту мјерећи висину воде - казао је Милићевић и додао да се свако изливање воде у сусједним мјестима прати са опрезом. Каже, све недаће које су их задесиле подигле су ниво опште свијести о природним непогодама.

Због катастрофалних поплава које су у мају 2014. године задесиле БиХ проглашено је ванредно стање у 16 градова РС. Само је у Добоју страдало 11 особа, а водена стихија је уништила на десетине хиљада домова широм БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана