Sistematsko i plansko prikrivanje zločina nad Srbima

Srna
Sistematsko i plansko prikrivanje zločina nad Srbima

ISTOČNO SARAJEVO- Glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske za istrage krivičnog djela ratnog zločina Simo Tuševljak ocijenio je u izjavi Srni da se od završetka rata do danas sistematski i planski prikrivaju zločini nad Srbima.

"Činjenica da je od rata prošlo mnogo godina i da mnoge žrtve i svjedoci nisu među živim, kao i da mnoge porodice žrtava nikad neće dočekati pravdu. Normalno i biološki je da mnogi ljudi umiru, a da procesi nisu završeni i da su mnogi izvršioci takođe nedostupni ili već pokojni", rekao je Tuševljak povodom potvrđivanja optužnice u Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Esada Raonića koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Sarajevu koji je počinjen prije pune tri decenije.

On je naglasio da se već sada može reći da mnogi zločini nad Srbima upravo iz tih razloga neće biti ni procesuirani i pravda za žrtve dostižna.

"Protok godina je mnogim koji su počinili zločine omogućio da ostatak života provedu na slobodi. To je ogroman problem", naveo je Tuševljak.

Prema njegovim riječima, biološki sat neumitno otkucava zbog čega mnogi neće dočekati da pravda bude zadovoljena.

"Međutim, veliki broj zločina je procesuiran ili se procesuira, podignute su optužnice i traju suđenja pred Sudom BiH i drugim nižim sudovima u BiH. Ta suđenja i optužnice ipak pokazuju i dokazuju ono što mi u MUP-u Republike Srpske već godinama radimo, a to je dokazivanje postojanja zločina nad srpskim narodnom kroz naše službene izvještaje i prijave nadležnim tužilaštvima", rekao je Tuševljak.

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage krivičnog djela ratnog zločina izrazio je nadu da će postupci koji su započeti pred sudovima biti okončani pravosnažnim sudskim presudama i da će i dalje u Tužilaštvu biti nastavljeno sa podizanjem otpužnica, a da će sudovi smoći snage da, bar u kaznenoj politici, izjednače i na isti način tretiraju sve počinioce krivičnih djela ratnih zločina.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti Raonića da je tokom jula 1992. godine kao pripadnik takozvane Armije BiH u sarajevskom naselje Skenderija iz stana izveo, a potom odvezao dvije osobe srpske nacionalnosti u Zelengorskoj ulici, na lokalitet groblja Hambina carina. Nakon što ih je natjerao da izađu iz automobila, usmrtio ih je pucajući iz vatrenog oružja. Tijela P.G. i N.P. ekshumirana su na groblju Lav 2000. godine.

U Sarajevu je tokom rata u BiH ubijeno oko 3.000 srpskih civila, a oko 1.700 ih je teško ranjeno, dok su muslimanske snage formirale 211 logora i mjesta zatočenja za Srbe, piše u Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana