Систематско и планско прикривање злочина над Србима

Срна
Систематско и планско прикривање злочина над Србима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Главни инспектор Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске за истраге кривичног дјела ратног злочина Симо Тушевљак оцијенио је у изјави Срни да се од завршетка рата до данас систематски и плански прикривају злочини над Србима.

"Чињеница да је од рата прошло много година и да многе жртве и свједоци нису међу живим, као и да многе породице жртава никад неће дочекати правду. Нормално и биолошки је да многи људи умиру, а да процеси нису завршени и да су многи извршиоци такође недоступни или већ покојни", рекао је Тушевљак поводом потврђивања оптужнице у Кантоналном суду у Сарајеву против Есада Раонића који се терети за ратни злочин против српских цивила у Сарајеву који је почињен прије пуне три деценије.

Он је нагласио да се већ сада може рећи да многи злочини над Србима управо из тих разлога неће бити ни процесуирани и правда за жртве достижна.

"Проток година је многим који су починили злочине омогућио да остатак живота проведу на слободи. То је огроман проблем", навео је Тушевљак.

Према његовим ријечима, биолошки сат неумитно откуцава због чега многи неће дочекати да правда буде задовољена.

"Међутим, велики број злочина је процесуиран или се процесуира, подигнуте су оптужнице и трају суђења пред Судом БиХ и другим нижим судовима у БиХ. Та суђења и оптужнице ипак показују и доказују оно што ми у МУП-у Републике Српске већ годинама радимо, а то је доказивање постојања злочина над српским народном кроз наше службене извјештаје и пријаве надлежним тужилаштвима", рекао је Тушевљак.

Главни инспектор МУП-а Републике Српске за истраге кривичног дјела ратног злочина изразио је наду да ће поступци који су започети пред судовима бити окончани правоснажним судским пресудама и да ће и даље у Тужилаштву бити настављено са подизањем отпужница, а да ће судови смоћи снаге да, бар у казненој политици, изједначе и на исти начин третирају све починиоце кривичних дјела ратних злочина.

Тужилаштво Кантона Сарајево терети Раонића да је током јула 1992. године као припадник такозване Армије БиХ у сарајевском насеље Скендерија из стана извео, а потом одвезао двије особе српске националности у Зеленгорској улици, на локалитет гробља Хамбина царина. Након што их је натјерао да изађу из аутомобила, усмртио их је пуцајући из ватреног оружја. Тијела П.Г. и Н.П. ексхумирана су на гробљу Лав 2000. године.

У Сарајеву је током рата у БиХ убијено око 3.000 српских цивила, а око 1.700 их је тешко рањено, док су муслиманске снаге формирале 211 логора и мјеста заточења за Србе, пише у Извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана