Sindikati Željeznica Republike Srpske traže povećanje plata

Srna
Sindikati Željeznica Republike Srpske traže povećanje plata

DOBOJ - Sindikalne organizacije koje djeluju u okviru "Željeznica Republike Srpske" traže od Uprave povećanje plata radnicima, da najniža plata bude usklađena sa koeficijentom po grupama, te da ih resorno ministarstvo informiše o radnicima koji će po okončanju restrukturisanja biti tehnološki višak, rečeno je nakon današnjeg sastanka predstavnika sindikata.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da je sindikatima prihvatljivo da budu nastavljeni razgovori samo sa Upravom i Nadzornim odborom dok ne bude imenovan novi ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, a prema "dostavljenom upitu od Uprave žŽeljeznicaž", zbog čega je i sazvan današnji sastanak.

"Odlukom Vlade najniža plata iznosi 520 KM i u žŽeljeznicamaž je to napravilo velike probleme jer je narušilo odnos koeficijenata po grupama. Tako da mi u procentu imamo oko 90 odsto radnika koji primaju najnižu platu", izjavio je Cvjetković novinarima.

On je naveo da je zahtjev sindikalnih organizacija da najniža plata bude usklađena sa koeficijentom po grupama.

"Ako se pratilo povećanje kroz cijenu rada odlukom Vlade od jednog procenta do 20,30 odsto, tako moraju i grupe da rastu i svi drugi zaposleni moraju imati povećanje plate", naveo je Cvjetković.

On je rekao da se generalno traži povećanje plata, bez obzira na proces usklađivanja jer se broj radnika u ovoj kompaniji smanjio za oko 1.000, a dio od tih ušteda mora da se umjeri i na povećanje plata.

Kada je riječ o restrukturisanju "Željeznica", Cvjetković od Uprave traži da se sistematizacijom utvrdi koja su radna mjesta i profili potrebni.

On je naveo da sindikalne organizacije zbog toga i zahtijevaju da bude održan sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva i Vlade Srpske, kako bi dobili odgovore o tome u kojoj fazi je realizacija procesa restrukturisanja "Željeznica".

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić rekao je da prosječna plata u ovom preduzeću iznosi nešto više od 600 KM i da je neprihvatljivo da su radnici sa osnovnom školom i oni sa petim stepenom u istom platnom razredu.

"Mi smo svjedoci da imamo neku stimulaciju koja je privremena i ne može se računati kao povećanje plate koje nam daje poslodavac", naglasio je Čamdžić.

Komentarišući najavu Uprave o zapošljavanju novih 57 radnika u izvršnom sektoru, Čamdžić je rekao da se sada pristupa zapošljavanju radnika onih profila kojima je prethodno preduzeće dalo stimulativne otpremnine.

U okviru "Željeznica" djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana