Синдикати Жељезница Републике Српске траже повећање плата

Срна
Синдикати Жељезница Републике Српске траже повећање плата

ДОБОЈ - Синдикалне организације које дјелују у оквиру "Жељезница Републике Српске" траже од Управе повећање плата радницима, да најнижа плата буде усклађена са коефицијентом по групама, те да их ресорно министарство информише о радницима који ће по окончању реструктурисања бити технолошки вишак, речено је након данашњег састанка представника синдиката.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић рекао је да је синдикатима прихватљиво да буду настављени разговори само са Управом и Надзорним одбором док не буде именован нови министар саобраћаја и веза Републике Српске, а према "достављеном упиту од Управе жЖељезницаж", због чега је и сазван данашњи састанак.

"Одлуком Владе најнижа плата износи 520 КМ и у жЖељезницамаж је то направило велике проблеме јер је нарушило однос коефицијената по групама. Тако да ми у проценту имамо око 90 одсто радника који примају најнижу плату", изјавио је Цвјетковић новинарима.

Он је навео да је захтјев синдикалних организација да најнижа плата буде усклађена са коефицијентом по групама.

"Ако се пратило повећање кроз цијену рада одлуком Владе од једног процента до 20,30 одсто, тако морају и групе да расту и сви други запослени морају имати повећање плате", навео је Цвјетковић.

Он је рекао да се генерално тражи повећање плата, без обзира на процес усклађивања јер се број радника у овој компанији смањио за око 1.000, а дио од тих уштеда мора да се умјери и на повећање плата.

Када је ријеч о реструктурисању "Жељезница", Цвјетковић од Управе тражи да се систематизацијом утврди која су радна мјеста и профили потребни.

Он је навео да синдикалне организације због тога и захтијевају да буде одржан састанак са представницима ресорног министарства и Владе Српске, како би добили одговоре о томе у којој фази је реализација процеса реструктурисања "Жељезница".

Предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић рекао је да просјечна плата у овом предузећу износи нешто више од 600 КМ и да је неприхватљиво да су радници са основном школом и они са петим степеном у истом платном разреду.

"Ми смо свједоци да имамо неку стимулацију која је привремена и не може се рачунати као повећање плате које нам даје послодавац", нагласио је Чамџић.

Коментаришући најаву Управе о запошљавању нових 57 радника у извршном сектору, Чамџић је рекао да се сада приступа запошљавању радника оних профила којима је претходно предузеће дало стимулативне отпремнине.

У оквиру "Жељезница" дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана