Šezdesetsedam godina od upokojenja Vladike Nikolaja Velimirovića

Srna
Foto: PatrioteSrpske

BIJELjINA- Srpski pravoslavni teolog i besjednik Nikolaj Velimirović, episkop žički i ohridski, koga je Srpska pravoslavna crkva proglasila za svetitelja, upokojio se na današnji dan 1956. godine.

 

Po završetku studija teologije u Šajcarskoj, Nikolaj Velimirović doktorirao je teologiju na univerzitetu u Bernu, poslije čega je diplomirao filozofiju na engleskom univerzitetu u Oksfordu i doktorirao u Ženevi. 

Po povratku u Srbiju postao je predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Godine 1909. se zamonašio, a potom je završio Duhovnu akademiju u Petrogradu. 

Između dva svjetska rata osnovao je Pravoslavnu narodnu hrišćansku zajednicu, poznatu kao Bogomoljački pokret, da bi zaštitio narod od agresivne sektaške propagande. 

Nijemci mu nisu oprostili ulogu u obaranju Trojnog pakta krajem marta 1941. godine, pa su ga u Drugom svjetskom ratu, čim su okupirali Jugoslaviju, zatvorili u manastir Ljubostinja, potom u manastir Vojlovica. 

Sa patrijarhom Gavrilom 1944. zatočen je u logor Dahau. 

Umro je u emigraciji u ruskom manastiru Svetog Tihona u Saut Kananu u Pensilvaniji, a sahranjen je na srpskom narodnom groblju pored manastira Svetog Save u Libertvilu. 

Najpoznatija Nikolajeva djela su: "Religija Njegoševa", "Besede pod gorom", "Iznad greha i smrti", "Duša Srbije", "Srbija u svetlosti i mraku"... 

Njegove mošti su prenesene iz Libertvila u Lelić 12. maja 1991. godine. Položene su u hramu manastira Lelić, koji je njegova zadužbina. 

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2003. kanonizovan je za svetitelja. 

Svečana kanonizacija obavljena je u Hramu Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, 24. maja 2003. Već sljedeće godine, episkop šabačko-valjevski Lavrentije svoju zadužbinu, manastir Soko blizu Ljubovije i Krupnja, posvetio je Svetom Nikolaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana