Šeranić: Klinička slika oboljelih mnogo teža nego ranije

Srna
Šeranić: Klinička slika oboljelih mnogo teža nego ranije

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je klinička slika oboljelih od kovida- 19 u ovom trenutku mnogo teža nego što je bio slučaj u prethodnom periodu.

- Samo liječenje je produženo, a posljedice po organske sisteme su mnogo teže nego što je to bilo u novembru. Stalno ponavljam da ne treba da poredimo talase, drugačiji je virus i drugačija je sama klinička slika - rekao je Šeranić novinarima nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Šeranić je napomenuo da je, prilikom posjeta intenzivnim njegama u kovid odjeljenjima u Univerzitetskom kliničkom centru i Bolnici Trebinje, primjetio da su gojazni pacijenti rizična kategorija.

On je rekao da će biti potrebno uraditi analizu mortaliteta oboljelih od kovida 19 u ovoj godini, da bi se znalo na koji način djelovati na određene faktore rizika.

Govoreći o kovid pasošima, Šeranić je istakao da svaki građanin u Republici Srpskoj koji završi proces vakcinacije dobija potvrdu o vakcinaciji, te da ostaje da se vidi šta će još biti potrebno obezbijediti za mogućnost putovanja.

- Ono što nam je trenutno najvažnije jeste da se građani vakcinišu - naglasio je Šeranić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da se Srpska nalazi na početku perioda stabilizacije epidemiološke situacije, ali da je neophodno da građani i dalje budu na oprezu i pridržavaju se mjera.

Zeljković je naglasio da je naredni period rizičan zbog broja kontakata koje građani imaju međusobno, uzimajući u obzir predstojeće praznike.

-Pozivamo građane da budu svjesni da je epidemiološka situacija veoma krhka, te da lako može biti narušena u slučaju nepoštovanja epidemioloških mjera. Bile su potrebne tri sedmice rigoroznih epidemioloških mjera, kako bismo došli do manjih brojeva pozitivnih lica - rekao je Zeljković na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je napomenuo da je broj hospitalizovanih tek kasnije počeo da opada, te da je potrebno između 14 i 21 dan da se vidi kako će mjere dati rezultat.

-Zahvaljujući Republičkom štabu za vanredne situacije, mjere su dale rezultat, odnosno zahvaljujući građanima koji su shvatili težinu situacije, te se najveći broj njih pridržava epidemioloških mjera - rekao je Zeljković.

Zeljković je istakao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te da je i dalje veliki pritisak na zdravstvene ustanove zbog čega je važno da građani pokažu odgovornost.

- Cilj Instituta je da se maksimalno izduži epidemiološka kriva, kako bi se maksimalno smanjio pritisak na zdravstvene ustanove i to je urađeno i ovaj put - na način da se sačuvaju kapaciteti primarnog, ali i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite - rekao je Zeljković.

On je izrazio zadovoljstvo što je na dnevnom nivou manji broj uzoraka koji iz domova zdravlja stižu za testiranje, jer to ukazuje da je i manji broj osoba koje zahtijevaju testiranje.

Zeljković je naveo i da su težu epidemiološku situaciju imale pojedine regije u Srpskoj, kao i da su okolne lokalne zajednice trpile određene pritiske zbog velikog kretanja stanovništva.

- To govori o brzini kretanja virusa korona, te da poboljšanje epidemiološke situacije ne može i ne treba da bude znak da može doći i do popuštanja mjera, odnosno smanjenja discipline - ukazao je Zeljković.

Sutra sunčano i toplije
Sutra sunčano i toplije
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana