Шеранић: Клиничка слика обољелих много тежа него раније

Срна
Шеранић: Клиничка слика обољелих много тежа него раније

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је клиничка слика обољелих од ковида- 19 у овом тренутку много тежа него што је био случај у претходном периоду.

- Само лијечење је продужено, а посљедице по органске системе су много теже него што је то било у новембру. Стално понављам да не треба да поредимо таласе, другачији је вирус и другачија је сама клиничка слика - рекао је Шеранић новинарима након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Шеранић је напоменуо да је, приликом посјета интензивним његама у ковид одјељењима у Универзитетском клиничком центру и Болници Требиње, примјетио да су гојазни пацијенти ризична категорија.

Он је рекао да ће бити потребно урадити анализу морталитета обољелих од ковида 19 у овој години, да би се знало на који начин дјеловати на одређене факторе ризика.

Говорећи о ковид пасошима, Шеранић је истакао да сваки грађанин у Републици Српској који заврши процес вакцинације добија потврду о вакцинацији, те да остаје да се види шта ће још бити потребно обезбиједити за могућност путовања.

- Оно што нам је тренутно најважније јесте да се грађани вакцинишу - нагласио је Шеранић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да се Српска налази на почетку периода стабилизације епидемиолошке ситуације, али да је неопходно да грађани и даље буду на опрезу и придржавају се мјера.

Зељковић је нагласио да је наредни период ризичан због броја контаката које грађани имају међусобно, узимајући у обзир предстојеће празнике.

-Позивамо грађане да буду свјесни да је епидемиолошка ситуација веома крхка, те да лако може бити нарушена у случају непоштовања епидемиолошких мјера. Биле су потребне три седмице ригорозних епидемиолошких мјера, како бисмо дошли до мањих бројева позитивних лица - рекао је Зељковић на конференцији за новинаре након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Он је напоменуо да је број хоспитализованих тек касније почео да опада, те да је потребно између 14 и 21 дан да се види како ће мјере дати резултат.

-Захваљујући Републичком штабу за ванредне ситуације, мјере су дале резултат, односно захваљујући грађанима који су схватили тежину ситуације, те се највећи број њих придржава епидемиолошких мјера - рекао је Зељковић.

Зељковић је истакао да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, те да је и даље велики притисак на здравствене установе због чега је важно да грађани покажу одговорност.

- Циљ Института је да се максимално издужи епидемиолошка крива, како би се максимално смањио притисак на здравствене установе и то је урађено и овај пут - на начин да се сачувају капацитети примарног, али и секундарног нивоа здравствене заштите - рекао је Зељковић.

Он је изразио задовољство што је на дневном нивоу мањи број узорака који из домова здравља стижу за тестирање, јер то указује да је и мањи број особа које захтијевају тестирање.

Зељковић је навео и да су тежу епидемиолошку ситуацију имале поједине регије у Српској, као и да су околне локалне заједнице трпиле одређене притиске због великог кретања становништва.

- То говори о брзини кретања вируса корона, те да побољшање епидемиолошке ситуације не може и не треба да буде знак да може доћи и до попуштања мјера, односно смањења дисциплине - указао је Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана