Šeranić: Domovi zdravlja regije da pomognu Ljubinju

Srna
Šeranić: Domovi zdravlja regije da pomognu Ljubinju

TREBINjE - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da je sa načelnicima opština istočne Hercegovine i direktorima bolnica u Trebinju, Foči i Nevesinju razgovarao o tome da domovi zdravlja ove regije pomognu Domu zdravlja u Ljubinju koji trpi najveći pritisak zbog epidemiološke situacije.

"Imamo informacije od predstavnika Bolnice u Trebinju da se otpuštaju određeni pacijenti koji su bili zaraženi u ovom prvom talasu epidemije u Ljubinju i Bileći, ali, naravno, da dolaze i drugi, to je pitanje koje rješavamo", rekao je Šeranić novinarima u Trebinju nakon sastanka.

On je naveo da je konstatovano da je potrebno uz stručnjaka iz Instituta za javno zdravstvo i epidemiološke službe Doma zdravlja Trebinje, bolnice Trebinje i Nevesinje dati jasna uputstva stanovništvu kako da se ponaša u samoizolaciji, kao i zaduženja komunalnog i zdravstvenog inspektora.

"Mi smo reorganizacijom rada bolnica smjestili pacijente iz regije istočna Hercegovina u bolnicu u Foči, koja je stavila raspoložive kapacitete za ove pacijente. Tražimo načine kako da kapacitete bolnice u Istočnom Sarajevu, koja trenutno ima rekonstrukciju određenih objekata, u narednom periodu stavimo za potrebe ovih pacijenata", rekao je Šeranić.

On je napomenuo da je veoma važno da u domovima zdravlja bude dobro urađena trijaža pacijenata, da bi bili razvrstani oni sa srednje teškim i teškim kliničkim simptomima koji trebaju bolničko liječenje u odnosu na one sa lakšim simptomima koji se prate u okviru službe porodične medicine i ostaju kod kuće.

"Direktor bolnice u Nevesinju je zadužen da napravi presjek starog objekta bolnice u Nevesinju i da vidimo šta je potrebno da bi se takva vrsta objekta mogla staviti u funkciju buduće kovid-bolnice za ovu regiju, s obzirom na to da postoji i ginekološka i hirurška sala koju bi trebalo obnoviti, da vidimo kako obezbijediti ljudstvo za tu vrstu rada", rekao je Šeranić.

On je dodao da je Institut za javno zdravstvo dobio zaduženje da u kratkom periodu napravi procjenu rizika za svaku opštinu o daljoj pojavi virusa korona, da se vidi koje su slabe tačke, da se skrene pažnja i definišu jasna uputstva kako da se lokalni krizni štabovi, uz podršku Instituta, bave tim problemom.

"Razgovarali smo o tome da ukoliko je lakše regija istočne Hercegovine donese zajedničke restriktivnije mjere, da i to bude način da stanovništvo koje se svakako kreće na tom cijelom području bude jasnije obaviješteno i da ljudi imaju preciznija uputstva o tome kako da se ponašaju", rekao je Šeranić.

On je napomenuo da su i turisti dužni da se ponašaju u skladu sa ovdašnjim pravilima.

Šeranić je dodao da je, kada je riječ o Bolnici u Trebinju, razgovarano o djelimičnom proširenju kapaciteta za lica koja su u izolaciji koja čekaju nalaze, da bi mogla biti urađena bolja trijaža za ta lica.

On je dodao da je razmotrena i mogućnost uvođenja karantina za oboljela lica.

"Ukoliko bude procijenjeno da je ovdje na području istočne Hercegovine tako nešto potrebno kolege načelnici, odnosno gradonačelnik su tu da dogovore takvu mjeru", naveo je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana