Шеранић: Домови здравља регије да помогну Љубињу

Срна
Шеранић: Домови здравља регије да помогну Љубињу

ТРЕБИЊЕ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић нагласио је да је са начелницима општина источне Херцеговине и директорима болница у Требињу, Фочи и Невесињу разговарао о томе да домови здравља ове регије помогну Дому здравља у Љубињу који трпи највећи притисак због епидемиолошке ситуације.

"Имамо информације од представника Болнице у Требињу да се отпуштају одређени пацијенти који су били заражени у овом првом таласу епидемије у Љубињу и Билећи, али, наравно, да долазе и други, то је питање које рјешавамо", рекао је Шеранић новинарима у Требињу након састанка.

Он је навео да је констатовано да је потребно уз стручњака из Института за јавно здравство и епидемиолошке службе Дома здравља Требиње, болнице Требиње и Невесиње дати јасна упутства становништву како да се понаша у самоизолацији, као и задужења комуналног и здравственог инспектора.

"Ми смо реорганизацијом рада болница смјестили пацијенте из регије источна Херцеговина у болницу у Фочи, која је ставила расположиве капацитете за ове пацијенте. Тражимо начине како да капацитете болнице у Источном Сарајеву, која тренутно има реконструкцију одређених објеката, у наредном периоду ставимо за потребе ових пацијената", рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да је веома важно да у домовима здравља буде добро урађена тријажа пацијената, да би били разврстани они са средње тешким и тешким клиничким симптомима који требају болничко лијечење у односу на оне са лакшим симптомима који се прате у оквиру службе породичне медицине и остају код куће.

"Директор болнице у Невесињу је задужен да направи пресјек старог објекта болнице у Невесињу и да видимо шта је потребно да би се таква врста објекта могла ставити у функцију будуће ковид-болнице за ову регију, с обзиром на то да постоји и гинеколошка и хируршка сала коју би требало обновити, да видимо како обезбиједити људство за ту врсту рада", рекао је Шеранић.

Он је додао да је Институт за јавно здравство добио задужење да у кратком периоду направи процјену ризика за сваку општину о даљој појави вируса корона, да се види које су слабе тачке, да се скрене пажња и дефинишу јасна упутства како да се локални кризни штабови, уз подршку Института, баве тим проблемом.

"Разговарали смо о томе да уколико је лакше регија источне Херцеговине донесе заједничке рестриктивније мјере, да и то буде начин да становништво које се свакако креће на том цијелом подручју буде јасније обавијештено и да људи имају прецизнија упутства о томе како да се понашају", рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да су и туристи дужни да се понашају у складу са овдашњим правилима.

Шеранић је додао да је, када је ријеч о Болници у Требињу, разговарано о дјелимичном проширењу капацитета за лица која су у изолацији која чекају налазе, да би могла бити урађена боља тријажа за та лица.

Он је додао да је размотрена и могућност увођења карантина за обољела лица.

"Уколико буде процијењено да је овдје на подручју источне Херцеговине тако нешто потребно колеге начелници, односно градоначелник су ту да договоре такву мјеру", навео је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана