Saradnja opština Sokolac i Požega u oblasti turizma

Srna
Saradnja opština Sokolac i Požega u oblasti turizma

SOKOLAC - Predstavnici opština Sokolac i Požega dogovorili su zajednički nastup u projektu u oblasti turizma vrijednosti oko 350.000 evra, u okviru prekogranične saradnje opština/gradova BiH, Republike Srpske i Srbije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je Srni da je tokom jučerašnje posjete opštini Požega dogovoreno potpisivanje sporazuma o saradnji i zajednički nastup u projektu u oblasti turizma.

"Opredjelili smo se da zajednički nastupimo u oblasti turizma u okviru projekta vrijednosti oko 350.000 evra, s tim što opštine učestuju sa oko 20 odsto od ukupnih sredstava", rekao je Bjelica. On je naveo da će Sokolac najvjerovatnije kandidovati projekat uređenja pješačkih staza na području Parka šume "Taline".

Bjelica je izrazio zadovoljstvo što je Požega prihvatila saradnju sa opštinom Sokolac, jer ova lokalna zajednica u Srbiji ima velike potencijale u oblasti poljoprivrede, razvijenu metalnu, tekstilnu i industriju građevinskog materijal. On kaže da je sa predsjednikom opštine Požega Đorđom Nikitovićem razgovarao i o drugim vidovima saradnje, posebno o promociji nacionalnog modela dualnog obrazovanja i školovanja kvalitetnog kadra za potrebe privrede.

Bjelica naveo da će opština Sokolac, uz pomoć privrede, finansijski podržati zainteresovana lica koja žele da se prekvalifikuju u zanimanja tražena na tržištu rada, kao što su, mehaničari, bravari, keramičari, monteri centralnog grijanja, električari i ostali radnici u građevini, čime će biti omogućeno brže i kvalitetnije zapošljavanje.

On kaže da je sa predsjednikom opštine Požega razgovarao i o saradnji u poljoprivredi, posebno u oblasti mljekarstva i ratarstva, te o iskustvima u osnivanju industrijske zone, koja je u toj opštini u Srbiji veoma dobro organizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana