Ročišta u Brčkom na ledu

Milijana Latinović
Ročišta u Brčkom na ledu

BRČKO - Ukoliko ne budu izmijenjeni propisi kojima je advokatska djelatnost u Brčkom obuhvaćena sistemom fiskalizacije, advokati će obustaviti rad i u pravosudnim institucijama na nivou BiH.

Poručeno je to poslije sastanka brčanskih advokata i predstavnika advokatskih komora RS i FBiH sa gradonačelnikom distrikta Sinišom Milićem.

Iako je Vlada distrikta jednoglasno podržala ideju da se Zakon o fiskalnim sistemima izmijeni i da advokati na godinu budu izuzeti iz sistema fiskalizacije, svi dogovori pali su na sjednici Skupštine, jer nije bilo dvotrećinske podrške za predviđene izmjene zakona.

Protiv izmjena zakona glasali su bošnjački poslanici.

Član protestnog odbora advokata iz Brčkog Mirko Simić rekao je za “Glas Srpske” da će konačna odluka o obustavi rada na nivou BiH biti donesena već krajem iduće sedmice.

- Od 8. do 10. novembra održavaju se “Dani advokature RS” u Bijeljini i tada će se održati zajednička sjednica Upravnog odbora Advokatske komore FBiH i Izvršnog odbora Advokatske komore RS.

Vjerujem da ćemo na tom sastanku donijeti konačnu odluku o daljoj sudbini advokata u BiH - rekao je Simić.

Naglasio je da su advokatske komore u potpunosti stale iza advokata u Brčkom, koji ne rade od 26. aprila.

- Uputićemo pismo predsjedniku Skupštine distrikta, supervizoru za Brčko distrikt i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Uporedo s tim razmatramo mogućnost obustave rada advokata na nivou BiH, prvo kao upozorenje, a potom, ako ne bude rješenja, i da u potpunosti obustavimo rad pred svim sudovima u zemlji - pojasnio je Simić.

Predsjednik Advokatske komore RS Branislav Rakić kaže da nije riječ ni o kakvom hiru, već o potrebi da budu zaštićena prava klijenata.

- Fiskalizacija onemogućava advokate da obavljaju svoju djelatnost u skladu sa zakonom. Agonija se nastavlja i moramo se boriti za prava naših klijenata - naglasio je Rakić.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić kaže za “Glas Srpske” da je postojao politički dogovor kojim bi se fiskalizacija advokatske djelatnosti odgodila na godinu dana, ali nije prošao u Skupštini.

- Nekome je u interesu da se blokada pravosuđa nastavi - rekao je Milić. Dodao je da je zbog blokade odgođeno oko 3.000 ročišta te da je, uzme li se u obzir da u predmetu postoje dvije strane, oštećeno najmanje 6.000 građana.

Podsjetio je da je Vlada osnovnim Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko distrikta, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, izuzela advokatsku djelatnost od obaveze registrovanja prometa preko fiskalne kase.

Međutim, pojasnio je Milić, Skupština je bez nacrta ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra prošle godine, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojima je propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti
 

Isključenje

Mirko Simić je rekao da su advokati dužni da poštuju stavove entitetskih komora.

- Oni koji odstupe od zajedničkog stava dvije entitetske komore biće sankcionisani, pa čak i isključeni iz komora - rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana