Рочишта у Брчком на леду

Милијана Латиновић
Рочишта у Брчком на леду

БРЧКО - Уколико не буду измијењени прописи којима је адвокатска дјелатност у Брчком обухваћена системом фискализације, адвокати ће обуставити рад и у правосудним институцијама на нивоу БиХ.

Поручено је то послије састанка брчанских адвоката и представника адвокатских комора РС и ФБиХ са градоначелником дистрикта Синишом Милићем.

Иако је Влада дистрикта једногласно подржала идеју да се Закон о фискалним системима измијени и да адвокати на годину буду изузети из система фискализације, сви договори пали су на сједници Скупштине, јер није било двотрећинске подршке за предвиђене измјене закона.

Против измјена закона гласали су бошњачки посланици.

Члан протестног одбора адвоката из Брчког Мирко Симић рекао је за “Глас Српске” да ће коначна одлука о обустави рада на нивоу БиХ бити донесена већ крајем идуће седмице.

- Од 8. до 10. новембра одржавају се “Дани адвокатуре РС” у Бијељини и тада ће се одржати заједничка сједница Управног одбора Адвокатске коморе ФБиХ и Извршног одбора Адвокатске коморе РС.

Вјерујем да ћемо на том састанку донијети коначну одлуку о даљој судбини адвоката у БиХ - рекао је Симић.

Нагласио је да су адвокатске коморе у потпуности стале иза адвоката у Брчком, који не раде од 26. априла.

- Упутићемо писмо предсједнику Скупштине дистрикта, супервизору за Брчко дистрикт и Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

Упоредо с тим разматрамо могућност обуставе рада адвоката на нивоу БиХ, прво као упозорење, а потом, ако не буде рјешења, и да у потпуности обуставимо рад пред свим судовима у земљи - појаснио је Симић.

Предсједник Адвокатске коморе РС Бранислав Ракић каже да није ријеч ни о каквом хиру, већ о потреби да буду заштићена права клијената.

- Фискализација онемогућава адвокате да обављају своју дјелатност у складу са законом. Агонија се наставља и морамо се борити за права наших клијената - нагласио је Ракић.

Градоначелник Брчког Синиша Милић каже за “Глас Српске” да је постојао политички договор којим би се фискализација адвокатске дјелатности одгодила на годину дана, али није прошао у Скупштини.

- Некоме је у интересу да се блокада правосуђа настави - рекао је Милић. Додао је да је због блокаде одгођено око 3.000 рочишта те да је, узме ли се у обзир да у предмету постоје двије стране, оштећено најмање 6.000 грађана.

Подсјетио је да је Влада основним Законом о фискалним системима Брчко дистрикта, који је усвојен 8. јуна 2016. године, изузела адвокатску дјелатност од обавезе регистровања промета преко фискалне касе.

Међутим, појаснио је Милић, Скупштина је без нацрта или приједлога измјена и допуна Закона о фискалним системима, на сједници одржаној 17. октобра прошле године, усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним системима, којима је прописала обавезу регистровања промета преко фискалне касе у адвокатској дјелатности
 

Искључење

Мирко Симић је рекао да су адвокати дужни да поштују ставове ентитетских комора.

- Они који одступе од заједничког става двије ентитетске коморе биће санкционисани, па чак и искључени из комора - рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана