Radna knjižica čeka 4.118 nezaposlenih

Danijela Bajić
Radna knjižica čeka 4.118 nezaposlenih

BANjALUKA - Za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja Vlada Republike Srpske izdvojila je dodatni 7,61 milion KM, zahvaljujući čemu će posao dobiti ukupno 4.118 građana.

Prema riječima pomoćnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Mire Vasić, za realizaciju plana sada je predviđeno 19,806 miliona maraka. Ona je juče podsjetila da je Akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu, donesenim u januaru, obezbijeđeno 12,188 miliona KM za zapošljavanje 2.882 lica kroz realizaciju četiri programa zapošljavanja.

- Međutim, nakon zatvaranja javnog poziva, koji je trajao od 15. februara do 15. marta, konstatovano je da je velika zainteresovanost poslodavaca i nezaposlenih za korišćenje podsticajnih sredstava - rekla je Vasićeva.

Dodala je da se samo za program podrške zapošljavanju djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca, za koji su prvobitno planirana tri miliona KM za samozapošljavanje 300 lica, prijavilo 1.401 lice.

- Od ukupnog broja prijavljenih 67 boraca i šestoro djece poginulih boraca nisu ispunjavali uslove, jer su u prethodnom periodu već koristili ova sredstva, dok su 1.334 lica ispunjavala uslove javnog poziva, od čega 1.227 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida i 107 djece poginulih boraca - objasnila je Vasićeva.

Sredstva za zapošljavanje povećana su, istakla je Vasićeva, na prijedlog predsjednika Vlade i ministra rada i boračko-invalidske zaštite.

- Bitno je napomenuti da je prvobitni plan dopunjen novim programom zapošljavanja pripravnika, djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje - navela je Vasićeva, dodajući da će za 77 lica biti izdvojene 763.882 KM.

Sa realizacijom tog programa, dodala je, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje više neće biti djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom koja nisu završila pripravnički staž.

- Sredstva koja nisu utrošena u prethodno realizovanim projektima, od oko 500.000 KM, biće prenesena na program zapošljavanja ciljnih kategorija kod poslodavca - kazala je Vasićeva i dodala da je time za ovaj program umjesto 925 lica sada planirano zapošljavanje 1.075 osoba.

Na poziv, koji je zatvoren prošlog mjeseca, stiglo je 2.312 zahtjeva poslodavaca za zapošljavanje 5.283 ljudi, a direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je za “Glas Srpske” da će prilikom proširenja liste uzeti u obzir lica koja su se prijavila.

- Svi borci koji su konkurisali za podsticaje za samozapošljavanje, kao i djeca poginulih boraca, a ispunjavaju uslove, biće obuhvaćeni zahvaljujući dodatnim sredstvima Vlade RS - kazao je Vujičić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić je rekao da je na evidenciji nezaposlenih, zahvaljujući zajedničkim naporima, sve manje boraca i djece poginulih boraca.

- Takođe, u toku je, između ostalog, i poziv za jednokratnu novčanu pomoć za demobilisane borce bez zaposlenja, a koji su u stanju socijalne potrebe - kazao je Savčić.

Poslovanje

Vlada Srpske usvojila je juče i informaciju o finansijskim pokazateljima poslovanja u oblastima prerađivačke industrije za prošlu godinu, gdje se navodi da su privredna društva iskazala neznatno smanjenje obima poslovne aktivnosti. Prihodi su bili manji za 0,74 odsto, a rashodi za 8,02 odsto u odnosu na 2019. godinu. Neto dobit u 2020. bila je veća za 34,49 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je s druge strane iskazan neto gubitak bio manji za 75,77 odsto. Ministri su, između ostalog, utvrdili i nacrt zakona o društvenom preduzetništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana