Радна књижица чека 4.118 незапослених

Данијела Бајић
Радна књижица чека 4.118 незапослених

БАЊАЛУКА - За реализацију Акционог плана запошљавања Влада Републике Српске издвојила је додатни 7,61 милион КМ, захваљујући чему ће посао добити укупно 4.118 грађана.

Према ријечима помоћника министра рада и борачко-инвалидске заштите Мире Васић, за реализацију плана сада је предвиђено 19,806 милиона марака. Она је јуче подсјетила да је Акционим планом запошљавања за ову годину, донесеним у јануару, обезбијеђено 12,188 милиона КМ за запошљавање 2.882 лица кроз реализацију четири програма запошљавања.

- Међутим, након затварања јавног позива, који је трајао од 15. фебруара до 15. марта, констатовано је да је велика заинтересованост послодаваца и незапослених за коришћење подстицајних средстава - рекла је Васићева.

Додала је да се само за програм подршке запошљавању дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и незапослених демобилисаних бораца, за који су првобитно планирана три милиона КМ за самозапошљавање 300 лица, пријавило 1.401 лице.

- Од укупног броја пријављених 67 бораца и шесторо дјеце погинулих бораца нису испуњавали услове, јер су у претходном периоду већ користили ова средства, док су 1.334 лица испуњавала услове јавног позива, од чега 1.227 демобилисаних бораца и ратних војних инвалида и 107 дјеце погинулих бораца - објаснила је Васићева.

Средства за запошљавање повећана су, истакла је Васићева, на приједлог предсједника Владе и министра рада и борачко-инвалидске заштите.

- Битно је напоменути да је првобитни план допуњен новим програмом запошљавања приправника, дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом, који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање - навела је Васићева, додајући да ће за 77 лица бити издвојене 763.882 КМ.

Са реализацијом тог програма, додала је, на евиденцији Завода за запошљавање више неће бити дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом која нису завршила приправнички стаж.

- Средства која нису утрошена у претходно реализованим пројектима, од око 500.000 КМ, биће пренесена на програм запошљавања циљних категорија код послодавца - казала је Васићева и додала да је тиме за овај програм умјесто 925 лица сада планирано запошљавање 1.075 особа.

На позив, који је затворен прошлог мјесеца, стигло је 2.312 захтјева послодаваца за запошљавање 5.283 људи, а директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је за “Глас Српске” да ће приликом проширења листе узети у обзир лица која су се пријавила.

- Сви борци који су конкурисали за подстицаје за самозапошљавање, као и дјеца погинулих бораца, а испуњавају услове, биће обухваћени захваљујући додатним средствима Владе РС - казао је Вујичић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић је рекао да је на евиденцији незапослених, захваљујући заједничким напорима, све мање бораца и дјеце погинулих бораца.

- Такође, у току је, између осталог, и позив за једнократну новчану помоћ за демобилисане борце без запослења, а који су у стању социјалне потребе - казао је Савчић.

Пословање

Влада Српске усвојила је јуче и информацију о финансијским показатељима пословања у областима прерађивачке индустрије за прошлу годину, гдје се наводи да су привредна друштва исказала незнатно смањење обима пословне активности. Приходи су били мањи за 0,74 одсто, а расходи за 8,02 одсто у односу на 2019. годину. Нето добит у 2020. била је већа за 34,49 одсто у односу на 2019. годину, док је с друге стране исказан нето губитак био мањи за 75,77 одсто. Министри су, између осталог, утврдили и нацрт закона о друштвеном предузетништву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана