Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor: Sudovi režu kazne za nerealne cijene

Marijana Miljić Bjelovuk
Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor: Sudovi režu kazne za nerealne cijene

Zbog formiranja cijena viših od dozvoljenih trgovci, benzinske pumpe, mljekari, pekari i ostali kažnjeni su u prošloj godini s 3,58 miliona KM, rekao je u intervjuu za “Glas Srpske” glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić.

Najviše nepravilnosti po pitanju kršenja ograničene marže utvrđeno je na benzinskim pumpama, a Gavrić naglašava da će i u ovoj godini fokus biti na poštivanju propisa pri formiranju cijena.

- Nisu rijetki slučajevi da poslovni subjekti traže sudsko odlučivanje o izrečenoj kazni, a da im sudovi izriču samo uslovne kazne ili im pak značajno umanje kaznu - rekao je Gavrić.

GLAS: Inspekcija je lani pojačano kontrolisala formiranje cijena osnovnih namirnica, goriva, mlijeka, peleta. Koji su rezultati?

GAVRIĆ: Naš prioritet bila je kontrola cijene robe za koje je propisana marža i svi kapaciteti bili su usmjereni na te kontrole. U tom segmentu obavljeno je oko 500 kontrola u kojima su izrečene kazne veće od 3,58 miliona KM.

GLAS: Da li su oni kod kojih su utvrđene nepravilnosti snizili cijene?

GAVRIĆ: Pored izricanja novčane kazne inspektori nalažu subjektima da cijene formiraju u skladu s propisanom maržom, što je i rezultiralo pozitivnim efektima i smanjenjem cijena određenih proizvoda. Inspekcija ne može uticati na visinu nabavnih cijena koje su lani značajno rasle, a na koje se obračunava marža, ali smo odlučni da u dijelu naših ovlaštenja preduzmemo sve mjere u cilju zaštite potrošača.

GLAS: Da li je moguće stati u kraj onim koji stalno krše propise?

GAVRIĆ: Povratnici u činjenju prekršaja javljaju se u svim oblastima nadzora, ne samo u tržišnoj inspekciji. Naš zadatak je da adekvatnim analizama procijenimo koji su subjekti rizični i da ih češće kontrolišemo, jer pored zaista odgovornih subjekata koji poštuju zakon, ima i onih koji razumiju samo represivne mjere i kazne. U slučajevima tendencioznog kršenja zakona spremni smo im i rad zabraniti.

GLAS: Određeni broj subjekata priznao je krivicu na sudu, te samim tim i nezakonito stečenu dobit, a sud je na kraju izrekao samo uslovnu kaznu. Koliko je ta kazna vjetar u leđa da ponavljaju prekršaje?

GAVRIĆ: Javnost i nadležni od nas očekuju da zaštitimo potrošačka prava i standard građana, a malo njih ima u vidu da na efekte našeg rada značajno utiču i sudovi. Nisu rijetki slučajevi da poslovni subjekti traže sudsko odlučivanje o izrečenoj kazni, a da im sudovi izriču samo uslovne kazne ili im značajno umanje kaznu. To se događalo i u proteklim godinama i ovakvim presudama se zapravo koči rad inspekcijskih organa, ali to nas nije obeshrabrilo. I dalje ćemo svaki put kazniti sve koje zateknemo u prekršaju.

GLAS: Koje aktivnosti iz prošle godine biste još izdvojili?

GAVRIĆ: Bilo je mnogo akcija koje su realizovane pored redovnih planiranih kontrola, kao što su kontrole pilana, šljunkara, betonara, objekata brze hrane, izdavanja računa i najvećim dijelom vanredne kontrole formiranja cijena. U unutrašnjem prometu obavljeno je 6.000 kontrola, u kojima je izrečeno više od 2.000 prekršajnih mjera i novčane kazne u iznosu od 4,37 miliona KM. U spoljnotrgovinskom prometu obavljeno je 12.840 kontrola pošiljki pri uvozu i uzeto 274 uzorka za analizu, te su u budžet Republike Srpske uplaćene takse u vrijednosti od 257.640 maraka.

GLAS: Koji su planovi ove godine, da li je i dalje fokus na cijenama?

GAVRIĆ: Izradili smo plan rada, ali ćemo se prilagođavati stanju na terenu kako to situacija bude zahtijevala od nas. Očekujemo da će cijene i dalje biti u centru pažnje, ali nećemo zapostaviti i druge oblasti.

Reklamacije

GLAS: Da li su se potrošači češće obraćali s reklamacijama u godini iza nas?

GAVRIĆ: Po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava izvršeno je 267 kontrola, što je u okviru godišnjeg prosjeka. Uvaženo je 170 reklamacija i riješeno na licu mjesta, dok je 21 riješena nakon naloženih upravnih mjera, a 19 postupaka je još u toku. U 57 slučajeva utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana