Privredna komora RS predstavila rezultate ostvarene u okviru EEN-a: Mala i srednja preduzeća bliže evropskom tržištu

Milijana Latinović
Privredna komora RS predstavila rezultate ostvarene u okviru EEN-a: Mala i srednja preduzeća bliže evropskom tržištu

TESLIĆ - Privredna komora RS, kao jedna od pet članica Konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske (EUNORS), za četiri godine organizovala je više od 50 radionica i seminara za više od 1.500 učesnika koji su se upoznali sa pravilima nastupa na evropskom tržištu, međunarodnim standardima, zaštiti intelektualnog vlasništva, te različitim finansijskim programima pomoći.

Istaknuto je to proteklog vikenda u hotelu Hajdučke vode nadomak Teslića gdje je Privredna komora RS organizovala prezentaciju ostvarenih rezultata u okviru Evropske mreže preduzetništva (Enterprise Europe Network).

Kroz organizaciju sajmova, privrednih misija, te "B2B" susreta, Komora je do sada predstavila više od 600 privrednika iz Srpske.

- Ako posmatramo aktivnosti kompletnog Konzocijuma, u ovom periodu savjetodavne usluge koristili su predstavnici 189 malih i srednjih preduzeća, a organizovali smo ili koorganizovali 154 međunarodna događaja, na kojima je održano 2.653 "B2B" sastanaka - naveli su u Privrednoj komori RS. Istakli su da je međunarodno partnerstvo uspostavilo 76 malih i srednjih preduzeća, dok je za 47 preduzeća pružena podrška kod unapređenja inovativnih kapaciteta, a 1.348 ih koristi digitalne servise Mreže.

EUNORS, osim Komore, čine i Razvojna agencija RS, kao koordinator, te univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i Inovacioni centar Banjaluka. Evropska mreža preduzetništva predstavlja najveću mrežu za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u svijetu. Pokrenuta je prije tri decenije od strane Evropske komisije sa idejom da se kreira standardizovani set instrumenata podrške preduzećima u Evropi. S obzirom na uspjeh postignut u Evropi, koncept je kasnije proširen i na ostatak svijeta. Sve zemlje koje u ekonomskim smislu nešto znače danas u svijetu, članice su EEN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana