Привредна комора РС представила резултате остварене у оквиру ЕЕН-а: Мала и средња предузећа ближе европском тржишту

Милијана Латиновић
Привредна комора РС представила резултате остварене у оквиру ЕЕН-а: Мала и средња предузећа ближе европском тржишту

ТЕСЛИЋ - Привредна комора РС, као једна од пет чланица Конзорцијума Европске мреже предузетништва Републике Српске (EUNORS), за четири године организовала је више од 50 радионица и семинара за више од 1.500 учесника који су се упознали са правилима наступа на европском тржишту, међународним стандардима, заштити интелектуалног власништва, те различитим финансијским програмима помоћи.

Истакнуто је то протеклог викенда у хотелу Хајдучке воде надомак Теслића гдје је Привредна комора РС организовала презентацију остварених резултата у оквиру Европске мреже предузетништва (Enterprise Europe Network).

Кроз организацију сајмова, привредних мисија, те "Б2Б" сусрета, Комора је до сада представила више од 600 привредника из Српске.

- Ако посматрамо активности комплетног Конзоцијума, у овом периоду савјетодавне услуге користили су представници 189 малих и средњих предузећа, а организовали смо или коорганизовали 154 међународна догађаја, на којима је одржано 2.653 "Б2Б" састанака - навели су у Привредној комори РС. Истакли су да је међународно партнерство успоставило 76 малих и средњих предузећа, док је за 47 предузећа пружена подршка код унапређења иновативних капацитета, а 1.348 их користи дигиталне сервисе Мреже.

EUNORS, осим Коморе, чине и Развојна агенција РС, као координатор, те универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву и Иновациони центар Бањалука. Европска мрежа предузетништва представља највећу мрежу за подршку развоју малих и средњих предузећа и предузетништва у свијету. Покренута је прије три деценије од стране Европске комисије са идејом да се креира стандардизовани сет инструмената подршке предузећима у Европи. С обзиром на успјех постигнут у Европи, концепт је касније проширен и на остатак свијета. Све земље које у економским смислу нешто значе данас у свијету, чланице су ЕЕН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана