Prihod od akciza usmjeriti na liječenje građana

Milijana Latinović
Prihod od akciza usmjeriti na liječenje građana

Banjaluka - Troškovi bolničkog liječenja osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja RS rastu iz godine u godinu, pa je po tom osnovu lani potrošeno oko 280 miliona maraka, a s obzirom na konstantno uvođenje novih lijekova i savremenih terapija, zdravstvu su neophodni dodatni izvori finansiranja.

Zdravstveni sistem Srpske trenutno se finansira isključivo od doprinosa za zdravstveno osiguranje. U Fondu zdravstvenog osiguranja RS navode da su lani na zdravstvenu zaštitu stanovnika potrošena 584 miliona maraka, za tri odsto više u odnosu na 2017. godinu, što predstavlja oko 80 odsto njihovih rashoda, zbog čega ponovo apeluju na nadležne da su zdravstvu potrebni dodatni izvori finansiranja od akciza na duvan i alkohol.

- U situaciji kada se prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje neredovno uplaćuju, zdravstvo, dugoročno gledano, neće biti u mogućnosti da odgovori svim izazovima koje nameće savremena medicina, dok su potrebe za skupom dijagnostikom i inovativnim lijekovima sve veće i iziskuju milionske troškove - istakli su u Fondu zdravstva.

Dodaju da su opredijeljeni da konstantno ulažu u zdravstveni sistem uvodeći nove, savremene procedure liječenja i lijekove.

- Izdvajanja za finansiranje bolničke zdravstvene zaštite su povećana, odnosno oko 48 odsto od ukupnih rashoda ide za te namjene. Osim toga, najviše novca izdvaja se za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno za finansiranje zdravstvenih usluga osiguranih lica u 54 doma zdravlja u Srpskoj, te za finansiranje lijekova na recept, skupih i specifičnih lijekova za onkološka i neonkološka oboljenja i slično - naveli su u Fondu zdravstva.

Ističu da u skladu sa svojim mogućnostima nastoje da prate savremene terapijske smjernice, dijagnostiku i procedure liječenja, što iziskuje iz godine u godinu sve više novca.

- Savremeniji lijekovi su izuzetno skupi i samo jedna ampula određenog lijeka za liječenje najtežih bolesti košta i više od 6.000 KM - ističu u fondu.

Zamjenik predsjednika Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku u Narodnoj skupštini RS Milan Švraka kaže da je ovaj problem aktuelan duže vrijeme, ali da rješenje o pitanju dodatnih izvora finansiranja ne uspijevaju pronaći. 

- Bez korjenite reforme stvari se ne mogu promijeniti. Izdvajanje novca od akciza dogovara se na nivou BiH, a situacija je sada takva da se ne može dogovoriti ni sastav Savjeta ministara, a kamoli neke druge stvari. Zemlje u našem komšiluku su odlično riješile finansiranje zdravstva i od njih treba da prepišemo stvari - rekao je Švraka i dodao da sadašnje stanje najviše ide na štetu običnog čovjeka, koji nerijetko prilikom bolničkog liječenja treba sam sebi da kupi lijekove.

Citostatici

Fond u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu oboljelima od malignih bolesti, što podrazumijeva finansiranje citostatika, bioloških lijekova, bolnička liječenja i pomagala. Godišnji trošak fonda samo za citostatike je oko 12 miliona KM, a za godišnju terapiju osiguranika koji boluje od karcinoma pluća fond izdvaja oko 170.000 KM. Osim citostatika, fond finansira i biološke lijekove, kako za onkološke, tako i za neonkološke pacijente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana