Приход од акциза усмјерити на лијечење грађана

Милијана Латиновић
Приход од акциза усмјерити на лијечење грађана

Бањалука - Трошкови болничког лијечења осигураника Фонда здравственог осигурања РС расту из године у годину, па је по том основу лани потрошено око 280 милиона марака, а с обзиром на константно увођење нових лијекова и савремених терапија, здравству су неопходни додатни извори финансирања.

Здравствени систем Српске тренутно се финансира искључиво од доприноса за здравствено осигурање. У Фонду здравственог осигурања РС наводе да су лани на здравствену заштиту становника потрошена 584 милиона марака, за три одсто више у односу на 2017. годину, што представља око 80 одсто њихових расхода, због чега поново апелују на надлежне да су здравству потребни додатни извори финансирања од акциза на дуван и алкохол.

- У ситуацији када се приходи од доприноса за здравствено осигурање нередовно уплаћују, здравство, дугорочно гледано, неће бити у могућности да одговори свим изазовима које намеће савремена медицина, док су потребе за скупом дијагностиком и иновативним лијековима све веће и изискују милионске трошкове - истакли су у Фонду здравства.

Додају да су опредијељени да константно улажу у здравствени систем уводећи нове, савремене процедуре лијечења и лијекове.

- Издвајања за финансирање болничке здравствене заштите су повећана, односно око 48 одсто од укупних расхода иде за те намјене. Осим тога, највише новца издваја се за примарну здравствену заштиту, односно за финансирање здравствених услуга осигураних лица у 54 дома здравља у Српској, те за финансирање лијекова на рецепт, скупих и специфичних лијекова за онколошка и неонколошка обољења и слично - навели су у Фонду здравства.

Истичу да у складу са својим могућностима настоје да прате савремене терапијске смјернице, дијагностику и процедуре лијечења, што изискује из године у годину све више новца.

- Савременији лијекови су изузетно скупи и само једна ампула одређеног лијека за лијечење најтежих болести кошта и више од 6.000 КМ - истичу у фонду.

Замјеник предсједника Одбора за здравство, рад и социјалну политику у Народној скупштини РС Милан Шврака каже да је овај проблем актуелан дуже вријеме, али да рјешење о питању додатних извора финансирања не успијевају пронаћи. 

- Без корјените реформе ствари се не могу промијенити. Издвајање новца од акциза договара се на нивоу БиХ, а ситуација је сада таква да се не може договорити ни састав Савјета министара, а камоли неке друге ствари. Земље у нашем комшилуку су одлично ријешиле финансирање здравства и од њих треба да препишемо ствари - рекао је Шврака и додао да садашње стање највише иде на штету обичног човјека, који неријетко приликом болничког лијечења треба сам себи да купи лијекове.

Цитостатици

Фонд у потпуности финансира здравствену заштиту обољелима од малигних болести, што подразумијева финансирање цитостатика, биолошких лијекова, болничка лијечења и помагала. Годишњи трошак фонда само за цитостатике је око 12 милиона КМ, а за годишњу терапију осигураника који болује од карцинома плућа фонд издваја око 170.000 КМ. Осим цитостатика, фонд финансира и биолошке лијекове, како за онколошке, тако и за неонколошке пацијенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана