Prevara ili ponuda iz snova: Penzionerima nude besplatno krstarenje i 500 evra džeparca

Anita Janković-Rečević
Prevara ili ponuda iz snova: Penzionerima nude besplatno krstarenje i 500 evra džeparca

Banjaluka - Nesvakidašnji oglas kojim se traže penzioneri za besplatno krstarenje Mediteranom pojavio se u BiH, a anonimni oglašivač sretnicima koji se otisnu na morsku pučinu nudi i 500 evra džeparca. Bajkovito putešestvije zvuči veoma primamljivo, ali zbog sumnje na prevaru policija je pozvala građane na oprez.

Na ovo putovanje iz snova, za koje se ne zna ko ga organizuje, navodno se kreće 15. juna, a pravo prijave imaju penzioneri starosti do 70 godina koji posjeduju važeći pasoš BiH, Srbije ili Hrvatske.

Jedini uslov za učešće u toj ljetnoj avanturi je da putnici dopuste snimanje i fotografisanje tokom putovanja, a da ti snimci i slike budu iskorišćeni za potrebe reklama. 

Zainteresovanim kandidatima kao kontakt je ostavljena mejl adresa, na koju je pisala i ekipa “Glasa Srpske” sa pitanjem ko penzionerima poklanja i organizuje ovo putovanje.

U odgovoru koji smo dobili navedeno je da se putovanje organizuje za potrebe turističke organizacije, ali nije precizirano koje, te da će priliku da putuje dobiti deset penzionera. Troškovi viza, kao i prevoz autobusom su pokriveni, a srećni putnici će na brodu imati obezbijeđen doručak, večeru i piće. Istakli su da će zbog potreba snimanja penzioneri tokom krstarenja promijeniti tri broda, a posjetiće Barselonu, Kazablanku, Aleksandriju, Tunis, Istanbul, Atinu, Palermo i Napoli, gdje se putovanje završava.

Navode da će penzioneri prije napuštanja broda biti obavezni da pregledaju snimljene fotografije i izaberu nekoliko koje će se minimalno godinu pojavljivati u reklamama za kruzere bez ikakve nadoknade. Mejl koji je stigao našoj redakciji poslala je osoba koja se potpisuje kao Vali Jajčanin, a ostavljen je i kontakt telefon u slučaju da smo zainteresovani za krstarenje. Muškarac koji se javio na pomenuti broj nije bio raspoložen za razgovor, a na pitanje da li je putovanje sigurno odgovorio je da nije i prekinuo vezu. 

- Ne mogu otkriti ime organizacije za koju radim jer ako bih to uradio, vi biste ih odmah kontaktirali, odveli im svoju grupu ljudi i uzeli moju proviziju. Od penzionera ne tražim nikakav novac, ali zauzvrat tražim da me se ne pita koja kompanija ih vodi na krstarenje. Njihove fotografije poslužiće za reklame o putovanju kruzerom i biće prikazivane tokom zimskih mjeseci - rekao je nepoznati muškarac.

U banjalučkoj turističkoj agenciji “Unis turs” ističu da nikada nisu čuli da neko nudi besplatna putovanja i džeparac za potrebe snimanja reklama.

- Nikada se nismo susreli sa takvom ponudom iako radimo sa mnogim svjetskim brodskim kompanijama. Čudno mi je da traže baš penzionere sa naših prostora kad imaju svojih - rekli su u agenciji.  

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da treba biti veoma oprezan kada je riječ o ovoj ponudi jer darežljivost prema starim osobama nije nešto uobičajeno, naglašavajući da ponuđeni džeparac budi najveću sumnju u istinitost ovog oglasa.

- To ne može biti ništa ozbiljno i časno. Pretpostavljam da namjera nije da se pomogne starom čovjeku i da se nešto krije iza tog oglasa - rekao je Rakulj i dodao da je starija populacija često izložena prevarama, posebno od uličnih šibicara koji im slatkorječivo uzimaju novac.

U MUP-u RS ističu da nisu imali prijava koje se odnose na sporni oglas, te apeluju na građane, naročito osobe starije životne dobi, da oprezno postupe u svim situacijama u kojima se od njih traže lični podaci.

- Građani ne treba da puštaju nepoznata lica u svoje domove, pogotovo ako žive sami. Osobama koje se predstavljaju kao službenici javnih institucija, privatnih preduzeća ili nekih drugih organizacija treba da zatraže službene legitimacije - rekli su u MUP-u.

Prevareni

U MUP-u ističu da su u prethodnom periodu evidentirani razni slučajevi prevara lica starije dobi.

- Jedna osoba iz Pala u martu je prijavila da je putem društvenih mreža učestvovala u nagradnoj igri u kojoj je turistička agencija nudila besplatno putovanje. Lice je pomenutoj agenciji proslijedilo lične podatke, ali nikada nije došlo do realizacije putovanja. Takođe, nepoznata lica su penzionerima nudila masaže i razne predmete na prodaju, nakon čega su koristila nepažnju starih i od njih krali novac i druge vrijedne stvari - rekli su u MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana