Preporuka da se voćnjaci navodnjavaju

SRNA
Preporuka da se voćnjaci navodnjavaju

NOVI GRAD - Voćarima na području regije Prijedor preporučuje se da redovno navodnjavaju zasade zbog evidentnog nedostatka vlage u tlu, rečeno je u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Viši stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Mirko Jokić rekao je Srni da se, prema dostupnim meteorološkim podacima, značajnije padavine očekuju za predstojeći vikend.

"Trenutno je povoljna situacija kada je u pitanju zdravstveno stanje u zasadima voća. Predstojeće padavine su ključne za zaštitu, pa voćari treba da obave preventivnu zaštitu prije padavina i još jednu poslije", rekao je Jokić.

On je naveo da zbog vremenskih prilika nema izraženih pojava voćnih bolesti, ali je intenzivniji napad lisnih vaši, a taj problem se može riješiti nekim od insekticida samo treba reagovati prije pojave kovrdžanja lista.

Jokić je rekao da će u većini lokalnih zajednica rod voća biti na granici prosjeka, osim kod kruške.

"Evidentno je da je junsko opadanje plodova, inače redovna pojava, nešto izraženije kod kruške zbog niske temperature u aprilu i prvoj polovini maja. Kruška je osjetljivija u zametanju plodova na nisku temperaturu i temperaturna kolebanja, pa je situacija lošija od očekivane", rekao je Jokić. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana