Препорука да се воћњаци наводњавају

СРНА
Препорука да се воћњаци наводњавају

НОВИ ГРАД - Воћарима на подручју регије Приједор препоручује се да редовно наводњавају засаде због евидентног недостатка влаге у тлу, речено је у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Виши стручни сарадник за воћарство у приједорској канцеларији Мирко Јокић рекао је Срни да се, према доступним метеоролошким подацима, значајније падавине очекују за предстојећи викенд.

"Тренутно је повољна ситуација када је у питању здравствено стање у засадима воћа. Предстојеће падавине су кључне за заштиту, па воћари треба да обаве превентивну заштиту прије падавина и још једну послије", рекао је Јокић.

Он је навео да због временских прилика нема изражених појава воћних болести, али је интензивнији напад лисних ваши, а тај проблем се може ријешити неким од инсектицида само треба реаговати прије појаве коврџања листа.

Јокић је рекао да ће у већини локалних заједница род воћа бити на граници просјека, осим код крушке.

"Евидентно је да је јунско опадање плодова, иначе редовна појава, нешто израженије код крушке због ниске температуре у априлу и првој половини маја. Крушка је осјетљивија у заметању плодова на ниску температуру и температурна колебања, па је ситуација лошија од очекиване", рекао је Јокић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана