Prekidaju crni niz na drumu smrti

Milijana Latinović
Prekidaju crni niz na drumu smrti

Banjaluka - Republička saobraćajna inspekcija je zbog pogoršanja bezbjednosti saobraćaja na magistralnom putu Crna Rijeka - Banjaluka, na kojem je samo od početka godine ugašeno osam života, naložila preduzeću "Putevi RS" da sprovede detaljnu analizu ove dionice.

Inspektorat je ovom preduzeću naložio da identifikuje opasna mjesta i provjeri put sa aspekta bezbjednosti saobraćaja, kako bi bio prekinut crni niz na dionici nazvanoj još i drum smrti.

- Na dionici magistralnog puta Crna Rijeka - Banjaluka od početka 2013. do 1. maja ove godine desilo se 328 saobraćajnih nesreća, u kojima je stradalo 17, teže povrijeđeno 27, a lakše 146 osoba - rekli su u Inspektoratu RS.

Ovi podaci, navode, bile su dovoljni da se zaključi da ova dionica ima karakteristiku opasnog mjesta.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe da je od početka godine na ovom magistralnom putu ugašeno osam života, a najkritičniji lokaliteti su naselja Karanovac i Surjan.

- Analiza će pokazati da li je bilo nedostataka na putu koji su mogli uticati na saobraćajne nesreće, zatim kakva je oprema puta, da li su postavljene ograde i signalizacija na način kako je predviđeno - rekao je Radović.

Iz "Puteva RS" juče do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo uspjeli dobiti informaciju kada će analiza za koju ih je Inspektorat zadužio biti završena, niti koje mjere će biti preduzete.

Crni niz na drumu smrti, kako je nazvana ova dionica, počeo je sa pogibijom Slobodana Slavnića (42), zatim Milice Kukić (25) iz Laktaša. U Vrbasu je pronađen i automobil kojim su u rijeku sletjeli bračni par Mirjana (48) i Momir Radukić (53). Ova rijeka je odnijela i život Mladenu Inđiću (50) iz Bijeljine. Polovinom aprila na tom dijelu puta život je izgubio i Draženko Višekruna (43), a polovinom juna na istom mjestu su nastradali i Miloš Trivunčić (20) iz Šipova i Rafaela Marić (22) iz Gruda.

Kao privremenu mjeru, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS poslije posljednje saobraćajke uvelo je danonoćnu radarsku kontrolu i policijske patrole na dionici Crna Rijeka - Banjaluka.

MUP RS

Glavni inspektor Jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja MUP-a RS Goran Šmitran rekao je juče da su u proteklih pet mjeseci evidentirane 3.533 saobraćajne nesreće, a od njih u 50 nezgoda bilo je 55 poginulih.

- Najveći uzročnici saobraćajnih nesreća u Srpskoj su brzina neprilagođena uslovima puta i to u 52 odsto slučajeva te alkoholisano stanje vozača, korišćenje nedozvoljenih sredstva i nevezivanje sigurnosnog pojasa - rekao je Šmitran.

Bilans nesreća na drumu smrti za tri i po godine

328 - saobraćajnih nesreća

17 - smrtno stradalo

27 - teže povrijeđeno

146 - lakše povrijeđeno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana