Predstavljen Vodič za samozastupanje za mikro, mala i srednja preduzeća

Srna
Predstavljen Vodič za samozastupanje za mikro, mala i srednja preduzeća

BANjALUKA - Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je da će Vodič za samozastupanje za mikro, mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj biti koristan članovima Unije u eventulanim sudskim sporovima.

- Riječ je o mogućnosti svakog poslodavca koji se nađe u takvoj situaciji da u sporovima u vrijednosti do 50.000 KM može sam sebe zastupati i u Vodiču se nalazi niz informacija koje im mogu pomoći kako da se ponašaju u takvoj situaciji - rekao je Aćić novinarima u Banjaluci prije prezentacije Vodiča.

On je dodao da će prezentaciji prisustvovati predstavnici poslodavaca, pravosudnih institucija, privrednih komora i nevladinih organizacija.

- Smatramo da će Vodič pomoći našim članovima da adekvatnije rješavaju probleme u poslovanju - naveo je Aćić.

Prema njegovim riječima, Vodič su sačinili Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske, Unija udruženja poslodavaca Federacije BiH i Asocijacija za demokratske inicijative iz Sarajeva uz podršku Svjetske banke i Ambasade Velike Britanije.

Predstavnik Asocijacije za demokratske inicijative iz Sarajeva Snježana Ivandić Ninković rekla je da je, na osnovu pokazatelja iz izvještaja Grupacije Svjetske banke "Duing biznis" za 2019. godinu, za rješavanje jednog privrednog spora u BiH u prosjeku bilo potrebno 595 dana, a sudski troškovi su iznosili 36 odsto vrijednosti spora.

"BiH se nalazi na 89. mjestu od 190 zemalja i rangirana je tri mjesta niže od prošle godine, što je čini posljednjom na listi zemalja regiona. Dugotrajni i skupi sudski procesi predstavljaju veliki problem za mikro, mala i srednja preduzeća u BiH, jer ona često ne posjeduju dovoljno stručnih znanja i sredstava da efikasno riješe svoj predmet na sudu. Veliki broj preduzeća će se zbog nemogućnosti naplate potraživanja naći u situaciji da ne mogu nastaviti poslovanje, te će biti primorani da se ugase", pojasnila je Ninkovićeva.

Ona je pojasnila da se svi pravni subjekti, bez obzira na njihovu veličinu, mogu suočiti sa problemom koji treba riješiti sudskim putem, a zakonski propisi daju mogućnost samostalnog zastupanja i ne zahtijevaju angažovanje advokata u imovinskopravnim zahtjevima do 50.000 KM.

"Vodič daje mogućnost svim strankama u postupku koje ne žele ili ne mogu angažovati advokata da se korak po korak upute u sudski postupak uz niz alata - od pisanja žalbe, tužbe, odgovora, ali i daje kokretne odgovore šta učiniti ako ne želite ući u sudski postupak, šta je medijacija, arbitraža", pojasnila je Ninkovićeva.

Vodič je izrađen u okviru Projekta tehničke pomoći za privredno pravosuđe u BiH koji sprovodi Svjetska banka, a finansira Vlada Velike Britanije.

Cilj projekta je podržati pravosudne institucije u sprovođenju reformi kojima se poboljšava efikasnost i pristup privrednom pravosuđu u BiH, nadovezujući se na preporuke Studije izvodljivosti o unapređenju upravljanja privrednim predmetima u Federaciji BiH iz 2016. godine. /kraj/rr/ljlj/foto

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana