Представљен Водич за самозаступање за микро, мала и средња предузећа

Srna
Представљен Водич за самозаступање за микро, мала и средња предузећа

БАЊАЛУКА - Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић изјавио је да ће Водич за самозаступање за микро, мала и средња предузећа у Републици Српској бити користан члановима Уније у евентуланим судским споровима.

- Ријеч је о могућности сваког послодавца који се нађе у таквој ситуацији да у споровима у вриједности до 50.000 КМ може сам себе заступати и у Водичу се налази низ информација које им могу помоћи како да се понашају у таквој ситуацији - рекао је Аћић новинарима у Бањалуци прије презентације Водича.

Он је додао да ће презентацији присуствовати представници послодаваца, правосудних институција, привредних комора и невладиних организација.

- Сматрамо да ће Водич помоћи нашим члановима да адекватније рјешавају проблеме у пословању - навео је Аћић.

Према његовим ријечима, Водич су сачинили Унија удружења послодаваца Републике Српске, Унија удружења послодаваца Федерације БиХ и Асоцијација за демократске иницијативе из Сарајева уз подршку Свјетске банке и Амбасаде Велике Британије.

Представник Асоцијације за демократске иницијативе из Сарајева Сњежана Ивандић Нинковић рекла је да је, на основу показатеља из извјештаја Групације Свјетске банке "Дуинг бизнис" за 2019. годину, за рјешавање једног привредног спора у БиХ у просјеку било потребно 595 дана, а судски трошкови су износили 36 одсто вриједности спора.

"БиХ се налази на 89. мјесту од 190 земаља и рангирана је три мјеста ниже од прошле године, што је чини посљедњом на листи земаља региона. Дуготрајни и скупи судски процеси представљају велики проблем за микро, мала и средња предузећа у БиХ, јер она често не посједују довољно стручних знања и средстава да ефикасно ријеше свој предмет на суду. Велики број предузећа ће се због немогућности наплате потраживања наћи у ситуацији да не могу наставити пословање, те ће бити приморани да се угасе", појаснила је Нинковићева.

Она је појаснила да се сви правни субјекти, без обзира на њихову величину, могу суочити са проблемом који треба ријешити судским путем, а законски прописи дају могућност самосталног заступања и не захтијевају ангажовање адвоката у имовинскоправним захтјевима до 50.000 КМ.

"Водич даје могућност свим странкама у поступку које не желе или не могу ангажовати адвоката да се корак по корак упуте у судски поступак уз низ алата - од писања жалбе, тужбе, одговора, али и даје кокретне одговоре шта учинити ако не желите ући у судски поступак, шта је медијација, арбитража", појаснила је Нинковићева.

Водич је израђен у оквиру Пројекта техничке помоћи за привредно правосуђе у БиХ који спроводи Свјетска банка, а финансира Влада Велике Британије.

Циљ пројекта је подржати правосудне институције у спровођењу реформи којима се побољшава ефикасност и приступ привредном правосуђу у БиХ, надовезујући се на препоруке Студије изводљивости о унапређењу управљања привредним предметима у Федерацији БиХ из 2016. године. /крај/рр/љљ/фото

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана