Prava radnika čekaju novu hrvatsku vladu

V. K.
Prava radnika čekaju novu hrvatsku vladu

Sarajevo - Ministarstvo civilnih poslova BiH će u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova odmah nakon formiranja vlade Hrvatske pokrenuti razgovore da bi bilo dogovoreno rješenje za radnike porijeklom iz BiH, koji su od 1991. do 1995. godine otpušteni s posla u Hrvatskoj, izjavio je u petak ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

On je poslije razgovora sa predstavnicima udruženja koja okupljaju ove radnike rekao da je nedopustivo da radnici, od kojih neki imaju 20 i više godina staža u prijeratnoj Hrvatskoj, nisu u mogućnosti da ostvare prava koja proističu iz radnog odnosa. Predstavnici radnika naveli su da je njihov slučaj u poslijeratnoj Hrvatskoj tretiran kao problem pojedinaca koji su upućivani na složene i spore sudske postupke protiv poslodavaca od kojih nisu dobili mnogo. Istakli su da su izostavljeni iz mnogih prinadležnosti, jer nisu hrvatski državljani, da im nije omogućeno pravo na otpremnine, a da su mnogi koji su u hrvatskim firmama postali invalidi rada ostali bez stečenih prava.

Armija ovih radnika u vrijeme otpuštanja brojala je između 50.000 i 60.000, dok posljednji podaci pokazuju da je taj broj sveden na manje od 15.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana