Pozivom na 1414 pomozimo izgradnji hrama jasenovačkim novomučenicima

SRNA
Pozivom na 1414 pomozimo izgradnji hrama jasenovačkim novomučenicima

KOZARSKA DUBICA - Pozivom na "M:tel" humanitarni broj 1414 do kraja februara je moguće darovati jednu KM za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u mjestu Međuvođe u opštini Kozarska Dubica.

Akciju je pokrenulo Udruženje mladih "Bastašica" iz Drvara.

"Niko ne smije zaboraviti Jasenovac, niti bilo koje mjesto stradanja našeg naroda, bez obzira gdje danas živimo. Izgradnja hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu biće podsjetnik na to kako je naš narod mučenički stradavao", rekao je Srni Zoran Gvozden iz Odbora za izgradnju hrama.

On je pozvao sve ljude širom svijeta, ali i institucije Republike Srpske i BiH da pomognu izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u Muđuvođu. Gvozden je ukazao na značaj izgradnje ovog hrama u Potkozarju, koje je mnogo stradalo u Drugom svjetskom ratu. On je napomenuo da je, nakon ofanzive na Kozari, najveći broj djece, žena, starih i nemoćnih sa te planine, Knešpolja i mnogih drugih krajeva, sproveden kroz Međuvođe, a potom ubijen u logoru Jasenovac.

On je naveo da je u periodu od 1942. godine na području međuvođske parohije više od 700 djece odvedeno u pravcu Jasenovca i od tada im se gubi svaki trag. "Važno je da svako od nas bude svjestan koliko je bitno da ne zaboravljamo svoju istoriju, kulturu i vjeru. Pozivam sve ljude širom svijeta, ali i institucije Republike Srpske i BiH da pomognu izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u Muđuvođu", naglasio je Gvozden.

On je rekao da se novac može uplatiti na žiro račun u vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici, IBAN BA395620108047299649, SVIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka. Izgradnja hrama počela je 2018. godine uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema.

Iz Odbora za izgradnju ove svetinje iskazali su zahvalnosti kompaniji "M:tel", humanitarnog organizaciji "28.jun", Novinskoj agenciji Republike Srpske , RTRS, kao i svi ljudima koji učestvuju u izgradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana