Позивом на 1414 помозимо изградњи храма јасеновачким новомученицима

СРНА
Позивом на 1414 помозимо изградњи храма јасеновачким новомученицима

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Позивом на "М:тел" хуманитарни број 1414 до краја фебруара је могуће даровати једну КМ за изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у мјесту Међувође у општини Козарска Дубица.

Акцију је покренуло Удружење младих "Басташица" из Дрвара.

"Нико не смије заборавити Јасеновац, нити било које мјесто страдања нашег народа, без обзира гдје данас живимо. Изградња храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу биће подсјетник на то како је наш народ мученички страдавао", рекао је Срни Зоран Гвозден из Одбора за изградњу храма.

Он је позвао све људе широм свијета, али и институције Републике Српске и БиХ да помогну изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у Муђувођу. Гвозден је указао на значај изградње овог храма у Поткозарју, које је много страдало у Другом свјетском рату. Он је напоменуо да је, након офанзиве на Козари, највећи број дјеце, жена, старих и немоћних са те планине, Кнешпоља и многих других крајева, спроведен кроз Међувође, а потом убијен у логору Јасеновац.

Он је навео да је у периоду од 1942. године на подручју међувођске парохије више од 700 дјеце одведено у правцу Јасеновца и од тада им се губи сваки траг. "Важно је да свако од нас буде свјестан колико је битно да не заборављамо своју историју, културу и вјеру. Позивам све људе широм свијета, али и институције Републике Српске и БиХ да помогну изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у Муђувођу", нагласио је Гвозден.

Он је рекао да се новац може уплатити на жиро рачун у власништву Српске православне црквене општине у Кнежици, ИБАН БА395620108047299649, СВИФТ: РАЗББА22, Кнежица ББ, 79240 Козарска Дубица, НЛБ банка Бањалука. Изградња храма почела је 2018. године уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема.

Из Одбора за изградњу ове светиње исказали су захвалности компанији "М:тел", хуманитарног организацији "28.јун", Новинској агенцији Републике Српске , РТРС, као и сви људима који учествују у изградњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана