Poskupljenje palo zbog manjka analiza

A. J. R.
Poskupljenje palo zbog manjka analiza

Banjaluka - Odluka o minimalnim cijenama obuke za vozače prema kojoj bi kandidati čas vožnje za “B” kategoriju trebalo da plaćaju 30,50 KM nije dobila zeleno svjetlo od Ministarstva finansija i trezora BiH jer sporni dokument ne sadrži fiskalnu procjenu, kao ni uporedne podatke sa zemljama regiona.

Istakli su to u Ministarstvu finansija BiH, čime su potvrdili pisanje “Glasa Srpske” da je taj resor dao negativno mišljenje na Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače. U ministarstvu su naveli da je njihov Sektor za budžet od Ministarstva komunikacija i transporta BiH, koje je pripremalo sporni nacrt, zatražio dopunu obrazloženja, podataka i informacije u odluci.

- S obzirom na to da nam nije dostavljena ni fiskalna procjena, kao ni uporedni podaci iz zemalja regiona zatražena je dopuna. Ministarstvo transporta i komunikacija BiH dostaviće nam izmijenjeni nacrt odluke, nakon čega ćemo iznijeti svoj stav - rekli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Podsjećamo, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH donijelo je u maju prošle godine Prednacrt odluke o minimalnim cijenama, koji je nakon toga upućen na mišljenje nadležnim organima za obrazovanje u entitetskim i kantonalnim ministarstvima. Nakon što su stavovi svih nadležnih tijela bili pozitivni, izuzev mišljenja Zavoda za obrazovanje odraslih, Ministarstvo komunikacija je pripremilo Nacrt odluke. Taj dokument kasnije je dobio zeleno svjetlo i na javnim konsultacijama građana. Čekalo se samo da Ministarstvo finansija i Savjet ministara BiH daju saglasnost na taj dokument kako bi auto-škole dobile nove cjenovnike prema kojima bi obuka za “B” kategoriju iznosila oko 1.300 umjesto dosadašnjih 600 KM.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana