Porodicu za pet godina dobilo 48 mališana

Anita Janković Rečević
Porodicu za pet godina dobilo 48 mališana

Banjaluka - Topli dom i porodicu za pet godina u Republici Srpskoj dobilo je 48 dječaka i djevojčica bez roditeljskog staranja, a u centrima za socijalni rad ističu da brojni bračni parovi žele da usvoje dijete, ali da malo mališana ispunjava uslove za usvojenje.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, objavljenim u Biltenu socijalne zaštite, navedeno je da je u posljednjih pet godina najviše mališana usvojeno 2016. godine, i to njih 15, dok je najmanje takvih procedura zaključeno godinu kasnije, kada je svega troje djece dobilo porodicu.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je na kraju prošle godine u Srpskoj bilo 381 dijete bez roditeljskog staranja, ali da većina njih ne ispunjava uslove za usvojenje.

- U Dječijem domu “Rada Vranješević” u Banjaluci smješteno je 83 djece, dok se ostali nalaze u hraniteljskim i srodiničkim porodicama - rekli su u resornom ministarstvu i dodali da je na adrese centara za socijalni rad širom RS lani stiglo 26 zahtjeva za usvajanje djece.

Sekretar Centara za socijalni rad u Bijeljini Vesna Savić kaže da je na području tog grada 54 djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, te da trenutno nema mališana “podobnih” za usvojenje.

- Godišnje obavimo jedno ili nijedno usvojenje, jer su to situacije koje se ne mogu predvidjeti, dok je broj zahtjeva potencijalnih usvojitelja mnogo veći i godišnje se kreće između 20 i 30. Ima tu i dosta ponovljenih zahtjeva, jer mnogi se parovi javljaju iz godine u godinu - pojasnila je Savićeva i dodala da je lani na području Bijeljine usvojeno jedno dijete.

Prema njenim riječima, procedura usvajanja u RS je komplikovana zbog strogih zakonskih propisa, navodeći da je to opravdano, jer se radi o trajnom zbrinjavanju djece.

- Neki od osnovnih uslova koje moraju ispuniti potencijalni usvojitelji je da budu u odgovarajućoj starosnoj dobi, da bi mogli biti roditelji djetetu koje usvajaju. Prednost se obično daje paru od 30 do 40 godina starosti. Prilikom procesa usvajanja vodi se računa i o tome da porodica ima socijalnu sigurnost, da je riječ o paru koji je psihofizički zdrav i koji nije krivično kažnjavan - navela je Savićeva i dodala da većina parova želi u potpunosti da usvoji dijete, a da je u Srpskoj potpuno usvojenje moguće samo za djecu do pet godina.

Na području koje pokriva Centar za socijalni rad Gradiška trenutno se nalazi 26 djece bez roditeljskog staranja, ali nijedno od njih ne ispunjava potrebne uslove za usvojenje.

- U toku godine zaprimimo od 15 do 20 zahtjeva za usvojenje od bračnih parova. Međutim, trenutno nemamo djece pogodne za to. Lani je putem naše ustanove ostvareno jedno nepotpuno usvojenje - istakli su u Centru za socijalni rad Gradiška.

 Saglasnost

Vesna Savić je pojasnila da su djeca pod starateljstvom centara za socijalni rad jer su njihovi roditelji iz različitih razloga spriječeni da obavljaju roditeljsku dužnost.

- Neki nisu u mogućnosti da se brinu o djeci iz objektivnih razloga, dok drugi zanemaruju djecu, pa im je starateljstvo oduzeto. Takva djeca mahom nisu pogodna za usvojenje, jer za to mora postojati saglasnost njihovih roditelja, što se vrlo rijetko dobije - dodala je Savićeva.

*Broj usvojene djece po godinama

2014 - 4

2015 - 14

2016 - 15

2017 - 3

2018 - 12

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana