Породицу за пет година добило 48 малишана

Анита Јанковић Речевић
Породицу за пет година добило 48 малишана

Бањалука - Топли дом и породицу за пет година у Републици Српској добило је 48 дјечака и дјевојчица без родитељског старања, а у центрима за социјални рад истичу да бројни брачни парови желе да усвоје дијете, али да мало малишана испуњава услове за усвојење.

Према подацима Завода за статистику РС, објављеним у Билтену социјалне заштите, наведено је да је у посљедњих пет година највише малишана усвојено 2016. године, и то њих 15, док је најмање таквих процедура закључено годину касније, када је свега троје дјеце добило породицу.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да је на крају прошле године у Српској било 381 дијете без родитељског старања, али да већина њих не испуњава услове за усвојење.

- У Дјечијем дому “Рада Врањешевић” у Бањалуци смјештено је 83 дјеце, док се остали налазе у хранитељским и сродиничким породицама - рекли су у ресорном министарству и додали да је на адресе центара за социјални рад широм РС лани стигло 26 захтјева за усвајање дјеце.

Секретар Центара за социјални рад у Бијељини Весна Савић каже да је на подручју тог града 54 дјеце без адекватног родитељског старања, те да тренутно нема малишана “подобних” за усвојење.

- Годишње обавимо једно или ниједно усвојење, јер су то ситуације које се не могу предвидјети, док је број захтјева потенцијалних усвојитеља много већи и годишње се креће између 20 и 30. Има ту и доста поновљених захтјева, јер многи се парови јављају из године у годину - појаснила је Савићева и додала да је лани на подручју Бијељине усвојено једно дијете.

Према њеним ријечима, процедура усвајања у РС је компликована због строгих законских прописа, наводећи да је то оправдано, јер се ради о трајном збрињавању дјеце.

- Неки од основних услова које морају испунити потенцијални усвојитељи је да буду у одговарајућој старосној доби, да би могли бити родитељи дјетету које усвајају. Предност се обично даје пару од 30 до 40 година старости. Приликом процеса усвајања води се рачуна и о томе да породица има социјалну сигурност, да је ријеч о пару који је психофизички здрав и који није кривично кажњаван - навела је Савићева и додала да већина парова жели у потпуности да усвоји дијете, а да је у Српској потпуно усвојење могуће само за дјецу до пет година.

На подручју које покрива Центар за социјални рад Градишка тренутно се налази 26 дјеце без родитељског старања, али ниједно од њих не испуњава потребне услове за усвојење.

- У току године запримимо од 15 до 20 захтјева за усвојење од брачних парова. Међутим, тренутно немамо дјеце погодне за то. Лани је путем наше установе остварено једно непотпуно усвојење - истакли су у Центру за социјални рад Градишка.

 Сагласност

Весна Савић је појаснила да су дјеца под старатељством центара за социјални рад јер су њихови родитељи из различитих разлога спријечени да обављају родитељску дужност.

- Неки нису у могућности да се брину о дјеци из објективних разлога, док други занемарују дјецу, па им је старатељство одузето. Таква дјеца махом нису погодна за усвојење, јер за то мора постојати сагласност њихових родитеља, што се врло ријетко добије - додала је Савићева.

*Број усвојене дјеце по годинама

2014 - 4

2015 - 14

2016 - 15

2017 - 3

2018 - 12

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана