Policijska uprava Trebinje: Odgovornim postupanjem spriječiti požare

Srna
Policijska uprava Trebinje: Odgovornim postupanjem spriječiti požare

TREBINjE - Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da prilikom paljenja vatre na otvorenom uzmu u obzir vremenske prilike, obrate pažnju na sve druge okolnosti koje mogu da utiču na nekontrolisano širenje vatre, kao i da je ni u kom trenutku ne ostavljaju bez nadzora.

Zakon o zaštiti od požara iz novembra 2019. godine, kao jednu od mjera zaštite od požara, zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice, saopšteno je iz trebinjske Policijske uprave.

“Isti zakon propisuje i novčane kazne od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre”, navedeno je u saopštenju.

Policijska uprava Trebinje, budući da se u narednom periodu očekuje intezivno čišćenje poljoprivrednih parcela, apeluje na sve vlasnike, kao i druga lica koja učestvuju u paljenju vatre da obavijeste najbližu vatrogasnu jedinicu, da vatru ne ostavljaju bez nadzora i prije nego napuste parcelu - provjere da li je vatra ugašena.

“One koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu
materijalnu štetu, Policijska uprava Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima”, navedeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana