Policija zabranila Grmečku koridu

Vedrana Kulaga
Policija zabranila Grmečku koridu

Prijedor - "Grmečka korida" na Međeđem brdu u Sanskom Mostu juče nije održana jer Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) prvi put u posljednjih šest godina nije dalo saglasnost za organizovanje manifestacije stare 242 ljeta.

Jake policijske snage spriječile su više stotina posjetilaca i učesnika da dođu do Međeđeg brda, vraćajući ih sa više policijskih punktova na prilazima Međeđem brdu u grmečkim selima Dabar, Jelašinovci i Sanica.

Njih oko 100 uspjelo je da se približi lokaciji održavanja "Grmečke koride", gdje su oko jednog časa spontano protestovali protiv zabrane MUP-a za održavanje koride.

Predsjednik Udruženja "Grmečka korida - Međeđe brdo 1772" Neno Dobrijević rekao je da je policija USK pokazala kako se uništava tradicionalno okupljanje i svjedok vremena.

- "Grmečka korida" preživjela je pet carstava, ali nikada do danas nije bila zabranjena - rekao je Dobrijević.

Ocijenio je da je policija USK nanijela sama sebi ogromnu sramotu, poslavši ružnu sliku u svijet, te dodao da je Međeđe brdo simbol snage i vještine i da koridu podržavaju sva udruženja zapadnokrajiških opština.

- Obećavali su nam visoki funkcioneri da će policija ipak dozvoliti održavanje koride, pogotovo kada se oglasio Centar za uklanjanje mina u BiH, da nema mina na mjestu održavanja "Grmečke koride", a što je bio navodni razlog policijske zabrane - rekao je Dobrijević.

"Grmečka korida" održavana je na Međeđem brdu do devedesetih godina prošlog vijeka, a kad se srpski živalj 1995. godine iselio iz Sanskog Mosta i oformio opštinu Srpski Sanski Most, danas Oštru Luku, počelo je njeno održavanje na Popovića brdu u toj maloj rubnoj opštini i u organizaciji opštine.

Grupa ljudi izdvojila se iz te organizacije i u proteklih pet godina organizovala paralelne borbe bikova na staroj lokaciji "Grmečke koride" na području USK.

Mine

U Centru za uklanjanje mina su kazali da je Međeđe brdo, gdje se održava "Grmečka korida", površina bez utvrđenog rizika na mina. Portparol Centra Saša Obradović izjavio je da se neposredno uz ovu lokaciju nalaze dvije površine koje su rizične zbog mina.

- Pripremljene su za deminiranje i obilježene znakovima minske opasnosti, ali moramo naglasiti da ove površine opština Sanski Most nije dostavila kao prioritetne za deminiranje u ovoj godini - rekao je Obradović Srni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana