Počelo prijavljivanje za vakcinisanje: Telefoni se usijali, registracija u nekim ambulantama nije bila moguća

Danijela Bajić
Počelo prijavljivanje za vakcinisanje: Telefoni se usijali, registracija u nekim ambulantama nije bila moguća

BANjALUKA - Telefoni domova zdravlja širom Srpske "usijani" su od poziva stanovnika starijih od 65 godina koji žele da se prijave za besplatnu vakcinu protiv virusa korona, ali u pojedinim ambulantama jutros registracija nije bila moguća.

Pojedini Banjalučani žalili su se da im je, kada su u jutarnjim časovim a pozvali ambulantu u kojoj su registrovani, rečeno da se ne mogu registrovati, a ima i onih koji navode da im se niko ne javlja na telefonske pozive. U Prijedoru će registracija biti moguća od sutra.

Među onima koji nisu mogli da se prijave za vakcinaciju su i Banjalučani registrovani u ambulanti porodične medicine u banjalučkom naselju Lauš. U ovoj ambulanti su kazali da njihovi telefoni neprestano zvone ali da sa prijavama nisu bili počeli, jer do tog trenutka na njihovu adresu još nije bilo stiglo pismeno obavještenje Doma zdravlja Banjaluka.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da su jutros poslali hitan dopis svim ambulantama na području grada o početku prijavljivanja za vakcinaciju, a kažu da je interesovanje ogromno te da zaposleni ne mogu stići da se jave na sve pozive te pozivaju na strpljenje.

Dom zdravlja Prijedor saopštio je da će od sutra biti aktivan broj telefona za prijave za vakcinaciju protiv virusa korona za lica starija od 65 godina. Ova kategorija stanovništva može se prijaviti za besplatnu vakcinaciju od sutra, radnim danom od 7.30 do 15.00 časova.  Stanovnike koji na ovaj način izraze interesovanje, iz Doma zdravlja Prijedor u narednom periodu će pozivati i pružati informacije o mjestu i vremenu vakcinacije.

Interesovanje za bepslatnu vakcinu od samog jutra vlada i na područuju Hercegovine. Epidemiolog Doma zdravlja Trebinje Jelena Durić istakla je da telefoni neprestano zvone.

- Veoma nas raduje što je interesovanje starijih od 65 godina u Srpskoj ovako veliko. Nadamo se da će ostati takvo i narednih dana – istakla je Durćeva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozvali su lica starija od 65 godina sa mjestom prebivališta u Republici Srpskoj da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv kovida- 19.

Pomenuta lica koja žele da ostvare mogućnost da se se kroz imunizaciju zaštite, radi evidentiranja od danas treba da se jave svojim timovima porodične medicine.

Prikupljene podatke o licima zainteresovanim za vakcinaciju timovi porodične medicine će svrstati u kategorije lica od 65 do 74 godina, od 75 do 84 godina, te 85 godina i više, a vakcinacija će biti organizovana u nadležnom domu zdravlja, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vakcinacija za lica registrovana u privatnim timovima porodične medicine će biti organizovana u domu zdravlja u gradu/opštini u kojem se privatna ambulanta nalazi, na način da privatna ambulanta porodične medicine prikupi podatke građana koji se shodno ovom pozivu prijave i dostavi ih nadležnom domu zdravlja.

Očekuje se da domovi zdravlja prihvate i prijave lica koja nisu registrovana u timovima porodične medicine u Republici Srpskoj, ali imaju prebivalište na teritoriji opštine ili grada za koju je dom zdravlja nadležan.

Stanovnici koji na ovaj način izraze interesovanje za vakcinaciju, u narednom periodu biće pozivani na vakcinaciju od strane nadležnog doma zdravlja.

O svemu navadenom, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je dostavilo zvaničnu instrukciju domovima zdravlja i privatnim ambulantama porodične medicine u Republici Srpskoj.

Direktor doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin kaže da ih je do 11 časova više od 200 sugrađana starijih od 65 godina pozvalo da se prijavi za vakcinaciju.

- Interesovanje za vakcinu je ogromno. Čim završimo sa vakcinacijom zdravstvenih radnika i korisnika stračkih domova, odnosno od sutra počećemo sa vakcinacijom ljudi starijih od 65 godina, jer je mnogo naših radnika vakcinu primilo u Srbiji – kazala je Đukin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana