Почело пријављивање за вакцинисање: Телефони се усијали, регистрација у неким амбулантама није била могућа

Данијела Бајић
Почело пријављивање за вакцинисање: Телефони се усијали, регистрација у неким амбулантама није била могућа

БАЊАЛУКА - Телефони домова здравља широм Српске "усијани" су од позива становника старијих од 65 година који желе да се пријаве за бесплатну вакцину против вируса корона, али у појединим амбулантама јутрос регистрација није била могућа.

Поједини Бањалучани жалили су се да им је, када су у јутарњим часовим а позвали амбуланту у којој су регистровани, речено да се не могу регистровати, а има и оних који наводе да им се нико не јавља на телефонске позиве. У Приједору ће регистрација бити могућа од сутра.

Међу онима који нису могли да се пријаве за вакцинацију су и Бањалучани регистровани у амбуланти породичне медицине у бањалучком насељу Лауш. У овој амбуланти су казали да њихови телефони непрестано звоне али да са пријавама нису били почели, јер до тог тренутка на њихову адресу још није било стигло писмено обавјештење Дома здравља Бањалука.

У бањалучком Дому здравља кажу да су јутрос послали хитан допис свим амбулантама на подручју града о почетку пријављивања за вакцинацију, а кажу да је интересовање огромно те да запослени не могу стићи да се јаве на све позиве те позивају на стрпљење.

Дом здравља Приједор саопштио је да ће од сутра бити активан број телефона за пријаве за вакцинацију против вируса корона за лица старија од 65 година. Ова категорија становништва може се пријавити за бесплатну вакцинацију од сутра, радним даном од 7.30 до 15.00 часова.  Становнике који на овај начин изразе интересовање, из Дома здравља Приједор у наредном периоду ће позивати и пружати информације о мјесту и времену вакцинације.

Интересовање за бепслатну вакцину од самог јутра влада и на подручују Херцеговине. Епидемиолог Дома здравља Требиње Јелена Дурић истакла је да телефони непрестано звоне.

- Веома нас радује што је интересовање старијих од 65 година у Српској овако велико. Надамо се да ће остати такво и наредних дана – истакла је Дурћева.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске позвали су лица старија од 65 година са мјестом пребивалишта у Републици Српској да искористе право на бесплатну и добровољну вакцинацију против ковида- 19.

Поменута лица која желе да остваре могућност да се се кроз имунизацију заштите, ради евидентирања од данас треба да се јаве својим тимовима породичне медицине.

Прикупљене податке о лицима заинтересованим за вакцинацију тимови породичне медицине ће сврстати у категорије лица од 65 до 74 година, од 75 до 84 година, те 85 година и више, а вакцинација ће бити организована у надлежном дому здравља, у складу са упутством Института за јавно здравство Републике Српске.

Вакцинација за лица регистрована у приватним тимовима породичне медицине ће бити организована у дому здравља у граду/општини у којем се приватна амбуланта налази, на начин да приватна амбуланта породичне медицине прикупи податке грађана који се сходно овом позиву пријаве и достави их надлежном дому здравља.

Очекује се да домови здравља прихвате и пријаве лица која нису регистрована у тимовима породичне медицине у Републици Српској, али имају пребивалиште на територији општине или града за коју је дом здравља надлежан.

Становници који на овај начин изразе интересовање за вакцинацију, у наредном периоду биће позивани на вакцинацију од стране надлежног дома здравља.

О свему наваденом, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је доставило званичну инструкцију домовима здравља и приватним амбулантама породичне медицине у Републици Српској.

Директор дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин каже да их је до 11 часова више од 200 суграђана старијих од 65 година позвало да се пријави за вакцинацију.

- Интересовање за вакцину је огромно. Чим завршимо са вакцинацијом здравствених радника и корисника страчких домова, односно од сутра почећемо са вакцинацијом људи старијих од 65 година, јер је много наших радника вакцину примило у Србији – казала је Ђукин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана