Petrović: Samit energetike okupiće investitore iz brojnih zemalja

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - Samit energetike okupiće ove sedmice u Trebinju investitore iz Kine, Njemačke, Austrije, Mađarske, Turske, što je dobra prilika da se upoznaju sa domaćim potencijalima, rekao je generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) Luka Petrović.

Petrović je rekao da je značaj ovog skupa, koji će početi u srijedu, 20. marta, višestruk jer će stručnjaci i privrednici iz regiona i svijeta razgovorati o svim važnim problemima i rješenjima u okviru energetike.

“Nije riječ samo o hidroelektranama i termoelektranama, distributivnoj i prenosnoj mreži, već i o pametnoj tehnologiji, vještačkoj inteligenciji. Tu je i primjena energetske tranzicije, dekarbonizacija, razvoj projekata”, rekao je Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare ERS-a.

On je ukazao na potencijale hidro, solarnih i vjetroparkova Srpske.

“Teme su i oblasti nove tehnologije, te iskorištavanje hidrogena i amonijaka, kao i baterijski sistemi. Kada dođu najeminentniji stručnjaci iz tih oblasti, komunikacija se proširuje i možemo doći do kvalitetnih adresa koje mogu da finansiraju i izvode projekte, te isporučuju najkvalitetniju opremu”, rekao je Petrović.

On je ukazao da Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nema u svom portfoliju termoelektričnu energiju, koja je duplo skuplja nego solarna, hidro i vjetroenergija, nego čak i sa tom duplo jeftinijom energijom imaju više cijene struje za građanu i privredu od ERS-a.

Zato je, kaže on, intencija ERS-a da dobije električne energije što više iz obnovljivih izvora.

“Svjesni smo da će u budućnosti biti skupa termoelektrična energija, a građanima će se morati povećavati cijena ako ne budemo razvijali obnovljive izvore energije. ERS će i dalje biti najpovoljniji ponuđač električne energije na Balkanu, ukoliko budemo razvijali obnovljive izvore električne energije”, rekao je Petrović.

Peti samit energetike u Trebinju, koji će biti održan od srijede do petka, 20. do 22. marta, okupiće najeminentnije stručnjake iz oblasti energetike. Očekuje se oko 1.000 učesnika i gostiju i prema sadržaju će biti najpotpuniji i najraznovrsniji do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana