Patrijarh Porfirije: Status srpske zajednice u Austriji izjednačiti sa ostalima

Srna
Patrijarh Porfirije: Status srpske zajednice u Austriji izjednačiti sa ostalima

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije razgovarao je danas u Beču sa austrijskim ministrom za pitanja žena, porodice, integracija i medija Suzanom Rab koju je pozvao da pomogne da se zakonski status srpske zajednice izjednači sa svim ostalim nacionalnim zajednicama.

Patrijarh Porfirije pozvao je Rabovu i da pomogne da Eparhija austrijsko-švajcarska Srpske pravoslavne crkve (SPC) dobije zakonsko priznanje koje joj pripada, objavljeno je na sajtu SPC.

“Rešavanjem ovih osnovnih životnih pitanja pravoslavni Srbi, koji su sada građani u modernoj i demokratskoj Austriji, tada će biti u prilici da u punom obimu uživaju u privilegijama koje su im zakonom namenjene. Uveren sam da su svi uslovi za to uveliko ispunjeni”, rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh zamolio je da austrijske vlasti uvaže činjenicu da pravoslavni Srbi čine treću po brojnosti zajednicu doseljenika i ukazao na to da srpska nacionalna zajednica u Austriji, iako brojna, još ne uživa ista prava kao druge slične zajednice.

“Srpska zajednica u ovoj državi u potpunosti ispunjava sve definicije zakona koji je primenjen na drugim nacionalnim zajednicama u Austriji, koje su po brojnosti manje od srpske”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je pozvao Rabovu da, na način na koji Austrija podržava druge nacionalne zajednice, podrži i desetine hiljada austrijskih državljana koji koriste srpski jezik i ćiriličko pismo kao svoj maternji jezik.

Patrijarh srpski ukazao je na to da se u relevantnim austrijskim državnim strukturama Srbi susreću i sa pojmom BHS jezika /bošnjačko-hrvatsko-srpski jezik/, što nikako ne odgovara istini.

“Mi, pravoslavni Srbi, smo stari evropski narod i imamo svoj srpski jezik i svoje ćiriličko pismo i kao takve ih danas koristimo u službenoj upotrebi u Srbiji i SPC”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da će prepoznavanje srpskog jezika i pisma kao onakvim kakvi oni jesu - autotohni i jedinstveni, biti istinska i prava pomoć austrijske države u očuvanju jezika i kulture pravoslavnih Srba koji su austrijski građani.

Patrijarh Porfirije podsjetio je da su pravoslavni Srbi u austrijskoj, a potom i u austro-ugarskoj carevini prisutni od 16. vijeka, poslije pada srpske srednjovjekovne države pod tursku okupaciju, te da srpski i austrijski narod imaju veličanstvenu zajedničku istoriju koje treba da se sjećaju.

Prijemu kod Suzane Rab prisustvovali su i apostolski nuncij u Beču nadbiskup Pedro Lopez Kvintana i predsjednik Ekumenskog savjeta crkava Austrije episkop Tiram Petrosijan iz Jermenske apostolske crkve.

Prisustvovali su i članovi sveštene pratnje patrijarha Porfirija - episkopi austrijsko-švajcarski Andrej i lipljanski Aleksej, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo, protojerej-stavrofor Velibor Džomić, protojerej Filip Milunović i protođakoni Dragan Radić i Radimir Vrućinić.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije nalazi se u kanonskoj posjeti Eparhiji austrijsko-švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana