Патријарх Порфирије: Статус српске заједнице у Аустрији изједначити са осталима

Срна
Патријарх Порфирије: Статус српске заједнице у Аустрији изједначити са осталима

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије разговарао је данас у Бечу са аустријским министром за питања жена, породице, интеграција и медија Сузаном Раб коју је позвао да помогне да се законски статус српске заједнице изједначи са свим осталим националним заједницама.

Патријарх Порфирије позвао је Рабову и да помогне да Епархија аустријско-швајцарска Српске православне цркве (СПЦ) добије законско признање које јој припада, објављено је на сајту СПЦ.

“Решавањем ових основних животних питања православни Срби, који су сада грађани у модерној и демократској Аустрији, тада ће бити у прилици да у пуном обиму уживају у привилегијама које су им законом намењене. Уверен сам да су сви услови за то увелико испуњени”, рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх замолио је да аустријске власти уваже чињеницу да православни Срби чине трећу по бројности заједницу досељеника и указао на то да српска национална заједница у Аустрији, иако бројна, још не ужива иста права као друге сличне заједнице.

“Српска заједница у овој држави у потпуности испуњава све дефиниције закона који је примењен на другим националним заједницама у Аустрији, које су по бројности мање од српске”, рекао је патријарх Порфирије.

Он је позвао Рабову да, на начин на који Аустрија подржава друге националне заједнице, подржи и десетине хиљада аустријских држављана који користе српски језик и ћириличко писмо као свој матерњи језик.

Патријарх српски указао је на то да се у релевантним аустријским државним структурама Срби сусрећу и са појмом БХС језика /бошњачко-хрватско-српски језик/, што никако не одговара истини.

“Ми, православни Срби, смо стари европски народ и имамо свој српски језик и своје ћириличко писмо и као такве их данас користимо у службеној употреби у Србији и СПЦ”, рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да ће препознавање српског језика и писма као онаквим какви они јесу - аутотохни и јединствени, бити истинска и права помоћ аустријске државе у очувању језика и културе православних Срба који су аустријски грађани.

Патријарх Порфирије подсјетио је да су православни Срби у аустријској, а потом и у аустро-угарској царевини присутни од 16. вијека, послије пада српске средњовјековне државе под турску окупацију, те да српски и аустријски народ имају величанствену заједничку историју које треба да се сјећају.

Пријему код Сузане Раб присуствовали су и апостолски нунциј у Бечу надбискуп Педро Лопез Квинтана и предсједник Екуменског савјета цркава Аустрије епископ Тирам Петросијан из Јерменске апостолске цркве.

Присуствовали су и чланови свештене пратње патријарха Порфирија - епископи аустријско-швајцарски Андреј и липљански Алексеј, директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило, протојереј-ставрофор Велибор Џомић, протојереј Филип Милуновић и протођакони Драган Радић и Радимир Врућинић.

НЈегова светост патријарх српски Порфирије налази се у канонској посјети Епархији аустријско-швајцарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана