Parohijski hram Svetih apostola Petra i Pavla obilježio 100 godina FOTO

Agencije
Parohijski hram Svetih apostola Petra i Pavla obilježio 100 godina FOTO

Banjaluka - Parohijski hram Svetih apostola Petra i Pavla u mjestu Bistrica pored Banjaluke danas obilježava 100 godina, prenose agencije.

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom ovog jubileja služio je vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje svešenstva i đakona Eparhije banjalučke.

On je ocijenio da je ova crkva imala važnu misiju, jer je sve ove godine budila i održavala duhovni kontinuitet srpskog naroda.

- Za ovih sto godina crkva Hristova, a i ova građevina, vršila je svoju uzvišenu božansku misiju u srpskom narodu - rekao je vladika Jefrem.

On je podsjetio da je crkva Svetih apostola Petra i Pavla završena i osveštana na današnji dan 1912. godine.

- Na smjeni dva vijeka - 19. i 20. kada je okupatorsku tursku vlast zamjenila austrougarska, koja je donijela nešto više slobode, naš narod je svom svojom snagom duhovnom krenuo da gradi i obnavlja ranije izgrađene i one neizgrađene hramove - rekao je vladika Jefrem u obraćanju vjernicima.

Vladika Jefrem je ovim povodom dekanu Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomiru Popoviću, kao i vlasniku kompanije “Tamaris” Miloradu Janjetoviću uručio visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save, za unapređenje vjerskog i crkvenog života na području Eparhije banjalučke.

Priznanje za pomoć prilikom obnove i uređenja hrama vladika Jefrem je uručio i gradonačelniku Banjaluke Dragoljubu Davidoviću, te načelniku Odjeljenja za komunalne i stambene poslove Budimiru Balabanu, ljekaru Marinku Vučiću, biznismenu Ljubi Čubiću i Miloradu Mihajloviću.

Za pokazanu revnost u parohijskoj službi i primjeran lični i porodični život episkop banjalučki odlikovao je zvanjem protonamjesnika, jereja Zlatka Jovičića, paroha bistričkog.

Molitvenoj proslavi i obilježavanju 100 godina crkve Svetih apostola Petra i Pavla prisusvovao je veliki broj vjernika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana