Парохијски храм Светих апостола Петра и Павла обиљежио 100 година ФОТО

Агенције
Парохијски храм Светих апостола Петра и Павла обиљежио 100 година ФОТО

Бањалука - Парохијски храм Светих апостола Петра и Павла у мјесту Бистрица поред Бањалуке данас обиљежава 100 година, преносе агенције.

Свету архијерејску литургију поводом овог јубилеја служио је владика бањалучки Јефрем уз саслужење свешенства и ђакона Епархије бањалучке.

Он је оцијенио да је ова црква имала важну мисију, јер је све ове године будила и одржавала духовни континуитет српског народа.

- За ових сто година црква Христова, а и ова грађевина, вршила је своју узвишену божанску мисију у српском народу - рекао је владика Јефрем.

Он је подсјетио да је црква Светих апостола Петра и Павла завршена и освештана на данашњи дан 1912. године.

- На смјени два вијека - 19. и 20. када је окупаторску турску власт замјенила аустроугарска, која је донијела нешто више слободе, наш народ је свом својом снагом духовном кренуо да гради и обнавља раније изграђене и оне неизграђене храмове - рекао је владика Јефрем у обраћању вјерницима.

Владика Јефрем је овим поводом декану Правног факултета у Бањалуци Витомиру Поповићу, као и власнику компаније “Тамарис” Милораду Јањетовићу уручио високо одликовање Српске православне цркве - Орден Светог Саве, за унапређење вјерског и црквеног живота на подручју Епархије бањалучке.

Признање за помоћ приликом обнове и уређења храма владика Јефрем је уручио и градоначелнику Бањалуке Драгољубу Давидовићу, те начелнику Одјељења за комуналне и стамбене послове Будимиру Балабану, љекару Маринку Вучићу, бизнисмену Љуби Чубићу и Милораду Михајловићу.

За показану ревност у парохијској служби и примјеран лични и породични живот епископ бањалучки одликовао је звањем протонамјесника, јереја Златка Јовичића, пароха бистричког.

Молитвеној прослави и обиљежавању 100 година цркве Светих апостола Петра и Павла присусвовао је велики број вјерника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана